Utmärkt medlem
803 inlägg
Måste man förvara kokosfettet i kylen? Det är ju så hårt och man får ju karva ut det man behöver. Blir det mjukare om det står framme? Vad använder ni kokosfettet till? Bonusfråga: Jag är så less på äggsmaken på min äggmjölkslatte. Finns det nåt annat sätt att göra en god och mättande latte, utan ägg? Och utan en massa mjölk och grädde...
Du kan låta den stå i rumstemperatur, då blir det kokosolja. Eftersom kokosfett är mättat fett så oxiderar den inte så lätt i rumstemperatur. Jag använder den till kaffet men kokosfettet kan man ju använda att steka i också. Jag har läst om en del som tillsätter smör ock kokosfett till sitt kaffe och sedan vispar detta. Det finns säkert några andra här som har receptet.
Du kan prova med 20g kokosfett och 20g smör i kaffet, istället för äggmjölken..Jag har gjort det nu ett par gånger, blir ungefär som latte..kan smaksättas med kanel, kardemumma, vaniljpulver etc. (2 dl bryggt kaffe, 20g smör och 20g kokosfett, mixa ihop med stavmixern, skvätter en del så använd kanna). Jag har min kokosfett i svaldelen i kylen, för annars blir det bara olja eftersom vi har så varmt i köket, men det går att ha den framme också. Du kan steka i kokosoljan, ibland kan man använda det också i tex frökex recept etc.
Tack för svaren!
Kan jag fylla på frågan här? Vilken sorts kokosfett använder ni? Är det den med silvrigt paket?
Nej absolut inte silverpaket från ica..det är härdat fett..utan en ekologisk kokosolja/fett finns i vissa matvaruaffärer( kung markatta, renee voltaire) eller hälsokostbutiker. Går även att handla på nätet.
Jo, visst går det bra att använda även de vanliga silverpaketen man kan köpa till billigare peng i vanliga livsmedelsaffärer. Visserligen är det raffinerat fett så man tappar lite antioxidanter, men eftersom kokosfett till största del är mättat fett blir det i stort sett inga transfetter när det raffineras, till skillnad från de vanligaste oljorna (när rapsolja raffineras till en färglös och doftfri olja bildas i regel 0,5-2% transfett, vilket känns olustigt på en annars så nyttig olja).
Någonstans runt 24-25 plusgrader så förvandlas fettet till olja. Kokosolja är den olja som bäst tål upphettning. Man kan faktiskt äta den med sked också (den ekologiska alltså).
Jag har en tsk i kaffet, två ggr per dag. Magen mår som en prinsessa...
Jag använder sedan två dagar det silvriga paketet från livsmedelsbutiken som redan fanns i min kyl. (var nog tänkt till godis men nu är det inte aktuellt längre!). När det är slut och om jag tar mig till stan ska jag försöka få tag på det andra. Specialgrejer finns helt enkelt inte där jag bor. Slipper förhoppningsvis Lactulos eller annat från apoteket tack vare kokosfett.
De har flera olika varianter och prisklasser på life butikerna.