Jag har nyligen valt att bli vegetarian eftersom mina eksem blir värre av kött och magen blir tung och orolig oftast och så hittade jag några recept på linsgrytor, men jag har aldrig tillagat linser så vad ska man tänka på? Måste man alltid blötlägga dom en hel natt? Vad menas med torkade linser (jag fattar ju att dom ska vara torra men är det efter blötläggning)? Ge mig gärna tips på hur jag ska göra för att det ska bli rätt och vad jag ska tänka på att inte göra.
På gång
46 inlägg
linser behöver inte blötläggas och röda linser kokar på bara ca 10 min (men gröna på ca 20 min) så det är bara att koka dom enligt baksidan på paketet om du ska använda dom i tex sallader annars låter jag tex grytan koka tills linserna är lagom. däremot så blötlägger vissa gröna linser i ca 30 min för att halvera kotiden men jag har aldrig idits göra det men det kan ju vara för att jag föredrar röda linser. däremot brukar man oftast skölja och rensa linserna för det händer ibland att tex sten kan följa med och det vill man ju inte äta ;) och linser är en av de enklaste sakerna att grodda (förutom röda, då jag groddar brukar jag grodda gröna eller beluga) så jag har alltid flera olika slags linser hemma ska du koka linserna till tex en sallad kan du koka dom med antingen tex lagerblad och vitlök i vattnet eller en buljongtärning
Tack för tipsen! Var nyss iväg och handlade lite vegitarisk mat och köpte Gogreens röda linser och såg att det fanns beskrivning på baksidan. Hur vet man att linserna är "lagom"? Jag tänkte göra en gryta, hur gör man för att dom inte ska överkokas då? Antar att man lär sig ju fler gånger man gör dom ;)
Linser är jä`ttebra mat - och bra vaö att bli vegetarian. Jag brukar laga en "kött"färssås där jag byter ut köttet mot röda linser som får koka mjuka i tomatsåsen (som det kan vara bra att ha lite extra vatten, eftersom linserna suger opp värska när de kokar). Krydda med örtkryddor och vitlök, kanske liute rödvin eller balsamvinäger i. Bra att ha till pasta och i lasagne. Eller ha i kokta bönor och ha mer mexikansk kryddning, så kan du ha det i tacos! En skvätt grädde i livar också upp det hela förstås!
Hur gör man när man sköljer? Durkslag har ju förstora hål och att ha dom i händerna när man sköljde dom var ju värdelöst ><
när jag gör gryta så brukar jag i princip koka sönder dom, men det är nog en smaksak (brukar använda linserna nästan som redning, även i tex sojafärssås) och det är mkt lättare att koka sönder röda än gröna. om du ska göra gryta skulle jag iallafall inte "förkoka" linserna utan göra allt i samma gryta :) för det gör oftast inget att vänta tills linserna är färdig i en gryda då grytor ofta blir goda av att koka länge. vill man ha nån grönsak med tuggmotstånd får man helt enkelt ha i den sen. (råkar man överkoka linserna som man ska ha i tex en sallad kan man mixa linserna med vitlök och annat gott till ett smörgårpålägg)
jag brukar ha en trådsil då jag sköljer dom annars skulle man kunna hä dom i en mugg eller liknande, hälla på vatten och sen hälla ut vattnet med en hand som spärr för linserna.