icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur görs beräkningen av kaloriinnehåll i olika produkter ?

Engagerad
62 inlägg
23 december 2010 11:27

Har lite frågor angående innehållet i färska alt. tillagade produkter. Ibland är det svårt att veta vad som avses. Mina frågor dök framför allt upp nu när vi tillagade rostbiff härom kvällen. Följande funderar jag på: Rostbiff nöt innehåller 3,6 g fett och 21,2 g protein. Kaloriinnehållet per 100 g är 118. Ser jättebra ut och innehåller som sagt väldigt lite kalorier och jag skrev in detta i MD (vägde upp 120g tillagad rostbiff) Sedan märkte jag att det fanns Rostbiff nöt ugnsstekt också i listan. Eftersom mitt kött var tillagat så passade ju det bättre och bytte till ovanstående rubrik istället. Då innehåller den ugnsstekta rostbiffen 4,2 g fett och 24,6 g protein istället samt att kalorimängden hade ökat till 137 kcal/100g !!! Att mat förändras vid tillagning är ju inget nytt, men jag blir nyfiken på hur både kalorimängden och fettmängden kan ÖKA efter att köttet varit i ugnen ??? Efter ugnsstekningen blev det dessutom sky i foliepaketet, som jag antar innehåller fett, vilket jag hällde bort. Borde inte fettmängden MINSKA efter tillagning ? Blir bara väldigt nyfiken. Snål som man är med kalorierna, väljer man ju helst Rostbiff nöt framför den tillagade .... fniss..... Skulle vara fint om Johan eller någon expert kunde förklara fenomenet. // Nette

  • Veteran
    5951 inlägg
    23 december 2010 11:41

    Är det inte bara så att det är kcal/100g som ökat eftersom rått kött innehåller mer vatten än tillagat kött?

  • Engagerad
    62 inlägg
    23 december 2010 11:43

    Absolut... det kan det vara. Men varför ökar fettmängden ??? Hmmmm

  • Veteran
    5951 inlägg
    23 december 2010 11:47

    Vikten på 100g rått kött och tillagat kött är ju den samma, men proportionerna mellan vad det innehåller förändras. Tar man bort vatten ur köttet, men behåller vikten 100g, måste något annat öka.

  • Engagerad
    62 inlägg
    23 december 2010 11:48

    hmmm, ja, det har du rätt i .... Kul att få lite förklaringar, jag fastnade i mitt tankesätt och fick inte ihop matematiken :)

  • Engagerad
    62 inlägg
    23 december 2010 11:50

    Men då är det ju väldigt viktigt att jag använder mig av den färdiglagade produkten.... annars blir det glädjesiffror i dagboken ;)

  • Veteran
    5951 inlägg
    23 december 2010 11:51

    Det är lätt hänt att man kör fast, i synnerhet dagen för julafton när man är lite lagom stressad. :-)

  • Veteran
    5951 inlägg
    23 december 2010 11:52

    Visst är det så! Det vet jag inte om alla tänker på, men det kan påverka ganska mycket i slutänden.

  • Engagerad
    62 inlägg
    23 december 2010 11:55

    Ha ha.... här är det nog tvärt om. Har det lugnt och fridfullt. Har äntligen tid att filosofera runt just såna här matdilemman.... skratt. Nej, julens bestyr är klara för ett bra tag sen. Nu kan jag bara luta mig tillbaka och njuta. Har till och med lagt ner papper och penna i väskan för att kunna skriva ner det jag äter i juldagarna. Om jag inte för in det sen..... vem är det jag lurar då ??? Inte är det tomten i alla fall .... ;) GOD JUL och varma vinterkramar !!!

  • Veteran
    5951 inlägg
    23 december 2010 13:58

    Vad härligt det låter med julefrid redan idag, snart blir det lugnt här också men i vanlig ordning är jag lite väl sent ute alla goda föresatser till trots :-) GOD JUL! :-)

  • Veteran
    3541 inlägg
    1 januari 2011 21:47

    Jag har haft samma fundering och kommit fram till samma sak. En bit kött som man tillagar minskar ju i vikt, bl.a. för att vätska lämnar och då blir proportionerna annorlunda. Kcal-mängden är säkert densamma totalt men innan tillagning väger köttet kanske 120 gram och efter kanske 100 gram. Skillnaden på vilket livsmedel man ska välja att föra in är alltså beroende på när man väger. Väljer man att väga det färdigtillagade köttet så är vikten mindre men kcal/100 g större, och tvärtom.