På gång
12 inlägg
Har en tidning där alla recept redovisar protein, fett o kolhydrater i gram o hur många kcal hela rätten innehåller. Hur räknar jag ut energiprocenten?
Det allra enklaste är om du lägger in det som ett eget recept på matdagboken, då får du hela receptet näringsberäknat med bl.a. E %. Gäller det endast enstaka livsmedel lägger du in dem som "eget livsmedel" och du får även där det näringsberäknat med bl.a. E%.Alternativt gör du det själv på detta sätt: Du måste först räkna ut det totala energiinnhållet per 100 gram. Min exempelkeso har följande innhåll: 13 g protein, 1 g kolhydrater, 4 gram fett. 1 gram protein ger ca 4 Kcal. 13x4=52 kcal, dvs proteinet i keson ger dig 52 Kcal. 1 gram kolhydrater ger ca 4 Kcal. 1x4=4 Kcal, dvs kolhydraterna i keson ger dig 4 Kcal. 1 gram fett ger ca 9 Kcal. 4x9=36 Kcal, dvs fettet i keson ger dig 36 Kcal. Keson innehåller därmed 52+4+36= Totalt 92 Kcal/ 100 gram För att räkna ut hur mycket E % som kommer från fett tar du de 36 Kcal som kommer från fettet och delar det med det totala Kcal innehållet som var 92 Kcal. Sedan multiplicerar du med 100 och det blir 39 E%. (36/92=0,39x100=39 E%) Upprepa samma uträkning med koklhydrater och protein så får du fram E% på dem också. Lycka till!