Mycket engagerad
407 inlägg
Hur registrerar ni löpning i intervaller här på matdagboken? Skriver ni in totala tiden som löpning med snittet av km/h? Eller registrerar ni löpning för sig och gåtid för sig. Gör det sig någon skillnad kalorimässigt? Intervaller kör jag endast för att jag inte orkar springa hela tiden :) Frk M
Om jag har sprungit intervaller, säg 2km totalt varav en del gå och en del löp, för jag in det som t ex "löpning 10km/h" (om det nu tog 12 minuter att springa distansen inklusive gåperioderna då). För det mesta blir det rätt, så nära rätt man kan komma när det gäller gissningar :-) Iofs håller jag ett öga på vad pulsklockan påstår också och så länge MD och klockan är hyfsat överens är jag nöjd. Annars för jag in klockans siffror, eftersom den räknar kaloriåtgången utifrån pulsen.
Saknar också bra registrering för detta. Jag varvar stavgång och löpning på en 5 km-runda, uppdelat på 12 delsträckor och har registrerat det som powerwalking. Då jag kapat en minut/dag på tiden under två veckor (fr 60 min till 45 min) tycker jag att man borde bränna mer än man gör. Alltså göra av med mer kalorier på 45 min, än vad man gör på 60 min, då ju tempot är lägre när det tar längre tid. Tar det med en nypa salt, för jag bryr mig egentligen inte om kalorierna. Trevlig Dag //Fröken Filur
När det gäller löpning så spelar farten mindre roll, man kan säga lite generellt att man förbrukar 1kcal per kilo kroppsvikt och kilometer (70kg som springer 10km förbränner 700kcal) oavsett fart. Löparen som springer milen på 90 minuter gör av med lika mycket som löparen som gjorde milen på 45 om båda väger lika mycket förstås. Skillnaden är tiden det tog. Däremot är gång och powerwalk en annan gångart där den tumregeln inte fungerar riktigt bra. Så svettigt det där så förbrukar det trots allt mindre energi än löpning, fast det borde åtminstone vara ungefär samma sak med gång och powerwalk som med löpning: om du tillryggalägger samma sträcka, fast snabbare har du bara tjänat tid. Om du däremot hade fortsatt i en timma, fast i den högre farten, hade det gått åt mer kalorier eftersom du tillryggalägger en längre distans. Dvs 5km kostar alltid en viss mängd energi, om man avverkar sin femma på kortare tid är det tid man tjänat. Om man alltid är ute en timma förbränner man mer och mer kalorier, i takt med att man blir snabbare.
Stort tack! Om man snittar är man alltså inte helt fel ute :) Man vill ju inte krångla till det heller utan det ska ju vara så lätt som möjligt att registrera.
Precis, det är så jag också tänker. Enkelhet är att föredra :-) Och vid tvivel avrundar jag alltid neråt, för säkerhets skull ;)
Tack för bra synpunkt, LadyG! I min enfald tyckte jag PW var ett bra mellanting mellan stavgång och löpning, då logiken sa mig att jag borde förbränna mer än stavgång, men mindre än löpning eftersom jag gör hälften av varje. Nu går ju praktik och logik sällan hand i hand. Vore reg som löpn 10 km/h ett bättre alternativ, på min 5 km-runda? Har tillbringat fm på alla fyra och letat efter en safir jag tappat. Undrar om jag brände bort något då, förutom förståndet?! :-D //FF
Ash, tankevurpor gör vi alla, det är inget att hänga läpp för ;) Jag skulle nog satsa på "löpning 9km/h" för säkerhets skull, hellre åt det hållet än att man överskattar. Du har inte en pulsklocka du skulle kunna konsultera och se vad den säger? Hoppas stenen kommer tillrätta!
Om du går/springer 5 km på 45 min blir det 6,6 km/h så det är nog inte jämförbart att lägga in det som löp 9 km/h.
Ja du ser, jag ska inte försöka räkna ibland :-) Tack helenai för att du är vaken, självklart har du rätt. Det blir 9 min/km och inget annat (ca 6.7km/h).