Nykomling
0 inlägg
Finns det några procentsatser som rekommenderas ?visst procent fett / kolhydrater / protein ?//
Hej!
Beroendes på vad ditt syfte är så kan du få varierande svar och vem du frågar. Gå gärna in på Livsmedelsverkets hemsida och titta. Men om du önskar en viktnedgång så är en fördelning på:
30 energiprocent protein tillsammans med ca.40 energiprocent kolhydrater och 30 energiprocent fett vara ett bra riktmärke.
/malin
Livmedelsverkets ca rekommendationer är....Fett 25-35%, kolhydrater 50-60%, protein 10-20%Här kan du läsa mer.http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Rekommendationer-om-intaget-av-fett-kolhydrater-och-protein/
Det handlar mycket om vad man själv mår bra av men sikta på en varierad kost så bör du hamna på bra siffror!Jag tycker att livsmedelsverkets siffror är alldeles för lite protein.
Det handlar mycket om vad man själv mår bra av men sikta på en varierad kost så bör du hamna på bra siffror!Jag tycker att livsmedelsverkets siffror är alldeles för lite protein.
Jillie skrev:
Det handlar mycket om vad man själv mår bra av men sikta på en varierad kost så bör du hamna på bra siffror!
Jag tycker att livsmedelsverkets siffror är alldeles för lite protein.
Jag håller med dig, jag föredrar att försöka få i mig mer protein, även om det går lite si och så. Fast över 2g/kg kroppsvikt vet jag inte om man behöver egentligen?
Hej Malin eller Johan!Jag är just nu relativt nöjd med min vikt men vill bygga lite fler muskler och minska lite fettprocent än vad jag har just nu. Hur bör min energifördelning ligga då? (Kvinna i femt plus)
Hej!Jag vet inte hur många procent av energin som du äter som kommer från varje näringsämne. Men under en begränsad period (2-3 månader) kan du dra ner på fettet och låta det stå för högst 15% och då helst se till att det kommer från det "bra" fettet dvs. vegetabiliskt fett och fett från fisk. Se även till när det gäller kolhydrater att det är i huvudsak lågt glykemiskt index. Obs! Glöm inte bort proteinet :-)/malin
malin f. skrev:Hej!Jag vet inte hur många procent av energin som du äter som kommer från varje näringsämne. Men under en begränsad period (2-3 månader) kan du dra ner på fettet och låta det stå för högst 15% och då helst se till att det kommer från det "bra" fettet dvs. vegetabiliskt fett och fett från fisk. Se även till när det gäller kolhydrater att det är i huvudsak lågt glykemiskt index. Obs! Glöm inte bort proteinet :-)/malinTack snälla för svar! Då vet jag att jag just ätit en heltokig middag från Isodieten som bestod av pannbiff majs och sallad.. :-) .. Men annars består väl den boken av relativt lågt GI gissar jag. Har helt uteslutit bröd och sött. Äter kall kokt potatis men mycket lite rotsaker f ö. Just köpt hem mager kesella , mager keso, samt kyckling och tonfisk. Känner mig rätt nöjd med det. Tack än en gång!