icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Hur steka kesoplättar?

Mycket engagerad
230 inlägg
3 augusti 2012 11:55

Idag har jag för andra gången stekt kesoplättar. Smaken var det inget fel på, jag hade blandat rivet äpple och kanel i smeten. Däremot var utseendet inget att hurra för :( De gick sönder när jag skulle vända dem, och det liknade mest nåt som en gång redan varit nere i magen och sen kommit upp... Vad är hemligheten för att få snygga krsoplättar dom håller ihop? Ska de stekas länge på låg värme på första sidan?

  • Mycket engagerad
    132 inlägg
    3 augusti 2012 14:44

    Jag vet inte vilket recept du använder eller så, men jag använder mig av två ägg i en liten smet - det binder ju, tillsätter 1 msk fiberhusk som jag har för mig binder en aning och mixar keson med allting så det blir en len/smågrynig massa. Steker på medelvärme i lite kokosfett. Lycka till :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    3 augusti 2012 15:14

    Jag tror problemet är det rivna äpplet om det har blandats i smeten. Prova att ha det vid sidan om istället. Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan stekning, stek inledningsvis på hög värme som sänks och låt den bli nästan klar på första sidan innan den försiktigt vänds.

  • Mycket engagerad
    230 inlägg
    3 augusti 2012 15:42

    Ska lämna bort äpplet nästa gång, men det blev ungefär samma resultat förra gången utan äpple. Jag hade nu 2 ägg, 200 g keso, 2 msk mjöl och nästan ett rivet äpple. Jag får ge det en chans till, det vore ju roligt att få lika fina plättar som på receptbilderna :)

  • Mycket engagerad
    230 inlägg
    3 augusti 2012 18:03

    Jag hade vanligt vetemjöl.

  • Engagerad
    75 inlägg
    3 augusti 2012 20:34

    ska testa. vad steker ni i? vad är fiberhusk var köper man det? tack för recept Jojomaja

  • Veteran
    3541 inlägg
    4 augusti 2012 11:39

    Det går bra med vanligt vetemjöl. Det suger vätska nästan lika bra som dinkelmjöl. Dinkel är ett slags vete.

  • Veteran
    3541 inlägg
    4 augusti 2012 11:41

    Fiberhusk är mald psylliumskal (från fröet psyllium, även kallat loppfrö). Det finns att köpa i de flesta matvaruaffärer ibland bland glutenfria varor. Det suger åt sig vätska och blir geléaktigt (på samma sätt som linfrö i blöt).

  • Engagerad
    75 inlägg
    4 augusti 2012 18:09

    tack för svaret Mait! ska köpa hem det då. Det kan man lägga typ i vadsomhelst när det är lite rinnigt så binder det?

  • På gång
    30 inlägg
    4 augusti 2012 19:22

    Om du har i äpple, så vätskar de sig och det gör att plättarna får svårare att hålla samman. Kör med äpplet sidan om och låt mjölet svälla en stund i smeten innan du börjar, så håller de ihop bättre. Det gäller oavsett vilken mjölsort som du väljer. Ganska låg värme och inte vända på dem för tidigt kan också hjälpa till. ÄLSKAR kesoplättar! :)