Nykomling
2 inlägg
Har nyligen börjat med LCHF, har försökt läsa på så mycket jag bara kan om det. Har på flera siter läst om vissa saker att det beror på hur passa känslig man är för kolhydrater. Hur vet man det om man är känslig för det? Vad menas?
Det brukar handla om hur många gram kolhydrater per dag man kan äta för viktminskning eller för att bibehålla vikten. För andra handlar det också om att inte trigga ett sockerberoende eller att få magproblem. Ibland handlar det om diabetiker och deras blodsocker. Förvirrande?
Förvirrande? Ja, en aning.. ;-)
Ett sätt att testa det är att starta strikt med tex max 20 gr kolhydrater per dag. Och efter en tid, prova med att öka tex 5-10 gr i taget och se vad som händer. Man kan kanske göra på andra hållet också, att minska antalet kolhydrater lite i taget och känna efter när man mår bäst och börjar få resultat. All viktminskning är väldigt individuellt och beror mycket på ens förutsättningar.
Det bästa sättet för att se om man är känslig för kolhydrater eller socker är att låna en blodsockermätare och mäta sitt blodsocker under några timmar för att se hur stor variationen blir i värdena. Är man känslig så kan värdena svaja en del. Sen vet man ju med sig om viss mat triggar igång ett osunt beteende där man lätt fortsätter i samma spår fast man inte tänkt att det skulle bli så och som för många här inkl mig själv gör att jag lägger på mig osund övervikt. Det måste även till en förändring i beteende.
För min del är det magproblem, och att jag triggar igång ett sug av bröd, chips och annan "skit :)
Tack snälla för era svar, jag har blivit mycket klokare. MEN hur länge bör man köra strikt innan man kan börja lägga till bär och dyl? Själv kör jag väldigt strikt. Tycker inte att det va så svårt faktiskt att klara sig utan kolhydraterna. Känner inte så mycket sug, iaf inte än, har bara kört sen i måndags.
Det kan vara bra med ett par månader utan, då kommer du kanske uppskatta det desto mer. Så länge du vill ha viktnedgång så är det bra om det inte blir "onödiga" kolhydrater alltför ofta. Hallon och vispgrädde när andra äter tårta är tillfällen jag äter bär.