icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

I stället för bakpulver???

Nykomling
1 inlägg
7 september 2011 09:33

Hej allihopa! Är det någon som vet om man kan byta ut bakpulvret mot något annat? Det var väldigt mycket kolhydrater i bakpulver och jag ska undvika det. (LCHF) Jillan

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 september 2011 11:09

    Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

  • Nykomling
    1 inlägg
    7 september 2011 13:49

    Innehåller bikarbonat kolhydrater? Eller hjorthornssalt?

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 september 2011 14:34

    Bikarbonat och hjorthornssalt är olika sorters salt, inte sockerarter. Bikarbonat: http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27884 http://www.shenet.se/ravaror/natriumbikarbonat.html Hjorthornssalt (Ammoniumvätekarbonat) http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27886 http://www.shenet.se/ravaror/ammoniak.html (under rubriken varianter)

  • Veteran
    3541 inlägg
    7 september 2011 22:28

    Vitsen med bakpulver och bikarbonat är ju att det ska frisätta kolhydraterna i form av kolsyra så att det blir poröst, alltså höjer sig med hjälp av dessa "luftbubblor". Det blir inte samma sorts kolhydrater kvar! Det är kemi :-)