Veteran
5951 inlägg
Måste man ha så mycket socker i lagen när man lägger in rödbetor? Har det något syfte, typ konservering, eller är det enbart för smakens skull?
Ja, socker är konserverande, så vill du spara inläggningen en längre tid, då behövs den mängden i recepet. Ska du däremot äta upp det snabbt, då kan du säkert minska på mängden något, men smaken kommer då bli betydligt skarpare.
Vill du helt skippa socker så kan du testa saltinläggning, inget jag skulle föredra men många gillar ju tex inlagd saltgurka. kanske funkar även på rödbetor, men om det blir gott....Det är en annan fråga.
Lite OT...Inläggningen i receptet är en klassisk 1, 2, 3, inläggning och kan användas till det mesta bara genom att ändra kryddningen. :)
Aha, ja då var det lite som jag misstänkte, jag tyckte jag kände igen proportionerna :-)
Nåja, så mycket rödbetor äter jag inte att det är idé att tricksa med ett beprövat recept. Det finns annat jag stoppar i mig som är onyttigare isf :-)
Tack Halfdevil, klok som alltid :-)
Det var så lite så Lady G.
Själv tänker jag så att det ändå en en "ren" produkt. Socker får slinka ner ibland men försöker hålla borta färgämnen och div icke naturliga tillsatser. 
Ja, det har du rätt i. Det är ju inga direkta konstigheter och det mesta av lagen blir ju kvar i burken, dessutom är rödbeta gott :D
Instämmer med er båda! Jag bryr mig inte om att trixa med inläggningar, är alldeles för rädd för botulinum, - usch! Äter hellre en smakbit av goda inläggningar ibland, det må vara lite socker/kh, men man frossar ju inte direkt. Egeninlagd gurka t.ex och rödbetor, lök, svamp mm. - gott!
Jag gör inte mycket på en gång, och tar bara en lag med äppecidervinäger och vatten, efter smak, och jag har riven pepparrot och kummin och salt. Sötman som kommer från själva rödbetorna och äppelcidervinägern räcker för min del. Och äppelcidervinägern är inte skarp. Det står i kylskåp minst en vecka...