I och med att jag är ungdomsdiabetiker (Typ-1) så sköter jag all min insulin manuellt. Jag försöker hela tiden balansera blodsockret så att förhindra att jag börjar ligga lågt och få känningar under tränings- och motionspassen. Jag ser gärna att jag ligger aningens högre i blodsocker innan jag börjar ett pass - gärna uppåt 7.5 - 9.0. Anledningen är att tyngre kroppsligt arbete kan ge en stor boost till eventuell kvarvarande insulineffekt i kroppen. Frågan: Men så började jag fundera; säg att jag skulle ligga på 10.0 i blodsocker inför planerat träningspass och samtidigt veta att jag inte har någon aktiv insulindos i kroppen. Vilket är då till min fördel? Är bättre för min kropp, min förbränning, muskelutveckling etc. att INTE ta något insulin inför träningen? Eller är det till min fördel att ta en mindre dos insulin inför passet? Med insulin i kroppen så får man väl tillgång till kroppens huvudsakliga energikälla vilket gör att man kanske orkar prestera mer. Utan insulin kanske kroppen måste ta till alternativa energikällor under träningen. Vad bryts då ner och är det bättre eller sämre för vikt och muskler? Men man kanske inte orkar prestera lika mycket å andra sidan... Någon som har minsta insikt i detta får mycket gärna upplysa en aning. Tack så mycket på förhand!
På gång
47 inlägg
Jag tycker det är bättre att du frågar din diabetesläkare.
@ Mait: Det var min första plan. Dock kom sommarsemester i vägen. Får inte tag på denne på ytterligare ett par veckor som tidigast. Ivrig och nyfiken som jag är vände jag mig då hit under tiden.
Du kanske kan få kontakt med någon diabetessjuksköterska på den mottagningen du går, fast din läkare har semester, dem kanske kan hjälpa dig att reda ut hur du ska göra.