Nykomling
1 inlägg
Hej, jag är på G och skall börja med ISO och efter att ha läst lite böcker om detta så får jag inte i hop det med att veckomenyerna för ISO här på matdagboken med innehåller bröd och bulgur ? Det är 2 livsmedel som man enligt Fredrik Pauluns böcker ska undvika ? Är det nya råd och rön som gäller nu ?
Njae... det låter ju konstigt, isodieten är väl en glutenfri diet och bulgur är rent vete. Borde mao inte vara med alls.
Står ju iof bara att matsedeln är isokalorisk, dvs dagen innehåller lika delar energi mellan kolh, fett och prot, inte att den följer dieten som sådan. Kanska därför det känns galet.
Så här har jag lärt mig..........Isokaloriskt kan man äta utan att det är glutenfritt, men det ska vara bra kolh med lågt gi. Vill man strikt följa dieten, då är det glutenfritt som gäller, och oftast rekommederas den för åtta veckor, efter det kan man äta vanligt, dvs gluten oxå, men det är viktigt att man även i fortsättningen håller fördelningen samt väljer bra livsmedel med lågt gi. Hel och halvfabrik är tex inte okej alls.
ISO betyder lika, isokalorisk betyder att det ska vara lika delar energi av kolhydrater, fett och protein, alltså ca en tredjedel var i energifördelningscirkeln. Det kan det vara utan att vara strikt efter det Fredrik Paulun m.fl. kallar Isodieten, där han/de optimerat vissa parametrar, för att samla så mycket bra som möjlijgt i en och samma diet, t.ex. lågt GI, bra fetter, fiber, och näringsrikt. Gärna även stenålderskost-tänk och därför utesluta vissa sädesslag (vete, framför allt).
Isodiet kan man alltså äta även om man äter en smörgås på helgen då och då :-)