Rörande tal om mat, barn och fetma i USA. Jag har bott i USA i åtta år och kan intyga att vad han säger om skolmaten är helt korrekt. Som svensk var det otroligt svårt att äta "rätt" i en mindre stad i USA. Och då hade jag det ganska gott ställt. Jag kan bara tänka mig vad människor som har det dåligt ställt äter i USA. Som dessutom inte vet hur man lagar mat, annat än färdiga mixar som pannkaka och mikra pizza. Det är svårt att klandra ett folk som helt enkelt inte vet hur man lagar mat. De har inte lärt sig det, varken i skolan eller från sina föräldrar. Anledning? För att klara sig arbetar många amerikaner dubbla och ibland tredubbla jobb för att försörja sin familj. Inte undra på att de äter snabbmat då. Hur ska de hinna laga mat? Om man går omkring på en supermarket i USA blir man mörkrädd. 80% är halvfabrikat med antingen ett hav av socker, kolhydrater, eller kolhydrater och fett i kombination. För att inte tala om tillsatser och E-nummer. Och som Oliver säger, märkningen är obscen. Man har ingen aning vad saker innehåller för en produkt kan vara baserad på 40gram medan en annan är baserad på 140 gram. På universitet jag gick fanns det så gott som inget vettigt att äta alls. Snabbmat i alla former. Så för min del blev det ofta Subway på lunchen. Det var det minst dåliga alternativet. Det står godis och läskautomer i varenda korridor. Pepsi och Coca Cola slåss om ensamrättsavtal med skolorna. Att ha automater i korridorerna är en bra affär för skolorna. 60% är överviktiga i USA. 30% har klinisk fetma. Det som är mest skrämmande är att USA har ett sådant inflytande på omvärlden. Det Oliver säger, att ifall USA gör det kommer många andra länder att följa, stämmer tyvärr. Med tyvärr menar jag att det är skrämmande att ett land med så extremt ohälsosamma vanor har en sådan enorm makt. Men hoppet är det sista som överger människan...
Engagerad
88 inlägg
Med sån enorm makt följer lika mycket ansvar skulle man kunna tycka. Fast det enda jag har sett när USA tar ansvar är när det gagnar deras egna ekonomiska intressen. Ovanpå Jamies tal på TED skulle jag vilja slå ett slag för filmen Food Inc som nyligen haft premiär här i sverige. Den ger en ännu större insikt i den företagsstyrda matkulturen i USA.
Har hört om den duckling, ska se den idag. Tack för tipset.
Nu har jag sett Food Inc. Varenda amerikan borde se den. Skrämmande film. Monsanto borde bojkottas av hela jorden.
Senast igår klagade jag, i min blogg på hur amerikanska produkter är missvisande... fick ett paket poptarts skickade till mig och visst är det bra att veta bara genom att läsa på förpackningen hur mycket en portion innehåller, men det är ju nästan omöjligt att jämföra. 300 kcal kanske inte låter så illa om man vet att en person bör äta någonstans runt 2000 kcal om dagen... men de 300 kcal kan gälla för en tesked... eller en liter.. beroende på hur företaget vill vinkla det.
Så igår satt jag och räknade ekvationer för att få fram värdet per 100g på mina poptarts :p
Att amerikanska konsumenter accepterar den usla märkningen är för mig en gåta. En ännu större gåta är att det organ som är till för att skydda konsumenterna och driva fram bättre märkning; USDA (United States Department of Agriculture), är helt uddlösa. Tänk er att hälsovårdsmyndigheterna inte fick stänga restauranger som inte följer reglerna. Det beskriver situationen i USA. Fast USDA är det kontrollerande organet för jordbruket. I Food Inc. beskrivs ett utbrott av E coli, där USDA spårade köttet och stängde slakteriet. Företaget stämde USDA och fick rätt. USDA fråntogs rätten att stänga slakterier som distribuerar kött som dödar konsumenter.Thank God for Capitalism!
Det är FDA (Food and Drug Administration) som är ansvarig för märkningen av mat och inget annat.
Tack för tipset, ska kolla på filmen.
Mamsen såg den idag. Hon sade att mådde fysiskt illa när hon såg den. Stackars mammsen. :)