Hej alla matdagbokare! Jag är helt ny här, har tidigare varit med i viktklubb, har bara varit med i 3 dagar här ännu och börjar min nya viktresa med rivstart GI. Hittils går det bara bra. Mest för att jag planerat mina dagar extremt noga med inköp och recept. Jag vet av erfarenhet att det går så mycket sämre så fort jag tappar min planering. Det är inte min starka sida att planera nämligen....så vi får väl se. Jag har denna gång valt att välja bort vitt mjöl, socker och snabba kolhydrater, dvs GI metoden. Känns som den dieten är lättast för mej att hålla mej till även om jag brister i min planering. Jag har funderat lite nu på hur jag ska lösa fikafrågan på jobbet, vi är 5 pers på jobbet som turas om att på fredagarna ta med fikabröd, kakor, godis... jag ni förstår...alltid med innehåll av precis det jag vill undvika nu. När de andra bjuder så kan jag låta bli att ta men jag kommer ju inte undan med att ta med mej nåt när det är min tur, jag vill ju åtminstonne kunne äta fika en gång var femte vecka när det är min tur. Nu kommer jag äntligen till saken... Vad ska jag bjuda på till kaffet, dom får gärna tro att det är både socker och mjöl och andra onyttigheter i det? (Ingen har viktproblem) Har ni några tips på fikatillbehör???? Jag kan inte komma med frukt för det bjuder redan företaget på. :) Slusen
Nykomling
2 inlägg
GI Muffins: http://www.alltommat.se/recept/Appelmuffins-8809 GI Muffins m bär: http://www.recepten.se/recept/muffins_baer_gi.html GI kladdkaka: http://www.alltommat.se/recept/Kladdkaka-lagt-GI-8881 GI kaka: http://gi-kakor.se/småkakor
Jag har varit i samma situation och vände den söta trenden med fröknäcke som blev MYCKET uppskattat och alla ville ha receptet så det är mitt tips. Här är mitt recept som går att variera efter smak och ingredienstillgång m.m. Mjölet binder ihop smeten men det går att byta ut mot ex.vis majsmjöl eller mandelmjöl (blir mer "kak-likt" men svår att få att hålla ihop bra) eller Fiberhusk, som är malda psylliumfröskal. Då är det extra viktigt att det får svälla en stund så det klistrar ihop sig. Lycka till! Fröknäcke Ingredienser: 1 dl Sesamfrön 1 dl Solrosfrön 0,5 dl Krossade linfrön 2 dl Mjöl* 0,5 tsk salt 0,5 dl Rapsolja 2 dl Hett vatten Strö ev. över flingsalt och/eller vallmofrön. Variationstips: * Originalreceptet jag har fått innehåller Dinkelmjöl, men det går bra att byta ut till vilket mjöl man vill beroende på vad man vill ha för smak och om man vill ha det t.ex. glutenfritt. Jag har provat mandelmjöl, sojamjöl, skrädmjöl (rostad havre) och majsmjöl. De olika sorterna har olika sammansättning och ger därmed olika konsistens (olika ”klistrigt”) när man ska bre ut det, och olika sprödhet när det är klart. Det går också bra att byta ut de olika fröerna efter smak och tillgång. Jag har provat byta ut ca hälften av solrosfröna mot pumpafrön med gott resultat. Prova även att tillsätta 2-3 tsk pepparkakskrydda (lika delar kanel, nejlika och ingefära). Gör så här: Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Häll i olja och hett vatten och blanda runt. Det blir som en gröt. Låt svälla en stund och bre sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt (tunt och jämnt). Smaksätt ev. med flingsalt eller vallmofrön. Eller kanske lite riven parmesanost? Grädda i 150-175 grader 50-60 min. Ta ut efter halva tiden och skär i bitar (som små kex eller stora som knäckebröd).
Jag kan ju tillägga att både kollegan som är diabetiker och kollegan som inte tål nötter klarade fröknäcket bra.
Tack snälla Mait och LadyG för tipsen. Ska ta med båda för säkerhets skull. Ska man kanske ta nån smaksatt färskost till knäcket tro???
Gör filmjölkslimpa! Jättegott verkligen,ta med ost till !
KWG, Filmjölkslimpa? Är det utan vetemjöl?
Gör fruktsallad och ha naturell kesella som du rört i lite hallon eller andra bär i till. Den som vill kan toppa med flytande honung och/eller lite nötter, om du vill ta med det också.
Fast jag vet inte om det är gi?
Å nu såg jag att du inte kan ha frukt... sorry, glöm mina förvirrade inlägg! : /
Det går att göra filmjölkslimpa även utan vetemjöl (istället använda råg), men för att den ska hålla ihop är lite vetemjöl att föredra. Det går att blanda i rätt mycket grövre sorter, så som kli och kross. Tyvärr är de flesta filmjölkslimporna rätt söta. Dessa bröd kallas också för bikarbonatbröd eftersom det är bikarbonat som används som jäsmedel. Men det blir ju inte fika på samma sätt som med ett frökex. Men när du vänt trenden så blir det kanske mer "bröd-fika". Jag har också bjudit på kvarg och bär som fika, som föreslogs. Jag köpte Kesella 10% som jag vispade med elvisp för att få fluffig och god (den blir extra krämig), och serverade med frusen bärmix. Gott och uppskattat.