icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Jordnötter och sötmandel

Nykomling
0 inlägg
14 juni 2012 12:28

Hej Kan man äta sötmandel och jordnötter? Läser mest om hasselnötter?! //Camilla

  • Veteran
    1881 inlägg
    14 juni 2012 12:31

    Du kan äta vad du vill så länge du håller ditt underskott. :) Mycket nyttigt i mandel och nötter men tänk på att det lätt drar iväg i kalorier.

  • Veteran
    3541 inlägg
    14 juni 2012 22:45

    Både sötmandel och jordnötter innehåller mycket protein. Mer än i hasselnötter. Dessutom flertal fettlösliga vitaminer. Men visst kan det dra iväg med kcal eftersom det är energirika.

  • På gång
    15 inlägg
    16 juni 2012 19:53

    Om du äter enligt lchf rekomenderar man nötter i lagom portioner, dock är jordnötter inte det bästa. Paranötter, macadamia, valnötter är bättre. Mandel ligger väl någonstans mittemellan.

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    16 juni 2012 22:57

    Vad är macadamia för nöt? Har aldrig hört talas om. Vet att jordnöten är en böna och inte en nöt, kanske därför den är så proteinrik. Det är rätt kul att köpa färska jordnötter, då är de inte rostade & saltade och alltså nyttigare. En del pill med skalen. Man tvingas äta långsamt...

  • Nykomling
    3 inlägg
    17 juni 2012 03:20

    Ja, sålänge du inte är allergisk eller avskyr nötter. Annars ät på så länge du inte överäter dem (om du nu vill gå ner i vikt).

  • Veteran
    1881 inlägg
    17 juni 2012 11:35

    San...Här kan du läsa om macadamianöten och även div andra nötter och fröer....http://www.paulun.se/page5503043.aspx

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    17 juni 2012 12:49

    Tack, halfdevil. Uppskattat. Nötternas Rolls Royce, alltså. Måste provas. Vad exklusivt! Det måste man ha ibland också :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    17 juni 2012 23:02

    Vad som är bästa valet av nötter (och baljväxter som brukar räknas till nötter såsom jordnötter) är ju alltid en definitionsfråga. På samma sätt som man måste definiera vad som menas med nyttigt. Är det de med flest näringsämnen, vitaminer och mineraler? Mest fett eller minst fett? Rätt fett (omega3)? Mycket eller lite proteiner? Lite kolhydrater? Minst antal kalorier? Bäst är att ställa upp det i en lista och själv avgöra vad man anser vara viktigt. För LCHF är det viktigt med mycket fett och lite kolhydrater. Ska man under 5 g kolhydrater/100 g så vet jag bara ett frö som platsar och det är hampafrö (4,7 g kolhydrater samt 50,6% F och 34,4% P). För även om macadamianötter innehåller 75,8% fett så innehåller det 13,8% kolhydrater (7,9% Protein). Pekannöt och paranöt likaså (nästan 14%) och valnötter ännu mer (16%). Är man bara intresserad av antal kcal så ska man förstås inte välja en med mycket fett, eftersom det ger mycket energi. Då ligger sötmandel och jordnötter bättre till. De innehåller "bara" ca 40% fett, men nästan 30% kolhydrater samt ca 21 resp 25% protein. Relativt högt på protein alltså. När det gäller jordnötter är de naturella nyttigast, alltså de som inte blivit rostade (värst är de som även är insmorda med olja och saltade), men kan vara svåra att få tag på. De med skal, som nämndes, är ofta rostade med skalet på. De är ju nyttigare än de som är oljiga och saltade. De helt naturella smakar inte nöt utan mer ärta. Där känner man att det är en baljväxt. Gå gärna in på de olika nötterna och jämför näringsvärde också. Det är som sagt mycket att väga in när det gäller "nyttighet". Lycka till!

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    17 juni 2012 23:12

    Insmorda med olja. Hade ingen aning. Hua. Antagligen sådana som jag har i skafferiet då... Jag hade naturella jordnötter hemma, och de smakade som du säger Mait, ärta. Visste inte vad jag skulle göra med dem, men så fick jag ett infall och slängde i dem tillsammans med färsk spenat i stekpannan (med olivolja i) och serverade till stekt fisk. Jättegott blev det!!

  • Veteran
    3541 inlägg
    17 juni 2012 23:25

    Jo, man tillsätter någon billig vegetabilisk olja för att få saltet att fästa. Mina naturella jordnötter åt jag delvis som de var. Några rostade jag själv i stekpannan. Visst förlorar de lite näring då (vid upphettning), men de blir godare rostade tycker jag.