Nykomling
2 inlägg
Jag skulle vilja veta om LCHF-maten slammar igen kärlen eller om den rensar kärlen. Ingen pratar om hur "fetmaten" fungerar på lång sikt. Man kan också läsa på olika sajter att alla inte går ner i vikt, vissa går t o m upp i vikt och får sämre värden i kolesterol och blodtryck. Finns det någon som kan svara på min fråga ... innan jag tar klivet? Tack på förhand.
Det finns säkert andra som kan berätta massor om de kortsiktiga effekterna, men varför ingen pratar om de långsiktiga är för att man inte vet än. Finns en massa teorier förstås, men vem som har rätt får vi se när forskningen är gjord.
Eftersom det är ganska lätt att hitta positiva artiklar (Dahlqvist någon?) så väljer jag att presentera den mindre populära och ganska utskällda andra sidan - de förmodat negativa konsekvenserna: "Fettrika dieter ger i samband med måltid höga blodfettvärden, vilka kan kvarstå i 16 timmar. Även vid fasta kan dessa dieter ge förhöjda blodfettvärden. På sikt ökar risken för ateroskleros. Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression). De ger även ökad inflammatorisk reaktion med ökad frisättning av cytokiner. En förklaring är att tarmbakterier interagerar med den fettrika dieten och ger inflammation. Fettrika dieter ökar risken för tjocktarmscancer och bröstcancer." Källa:http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17565 Fast ingen av de 40 studier artikeln baseras på är en långtidsstudie vad jag vet, några sådana finns inte än. Socialstyrelsen är t om ännu mer konservativ än Livsmedelsverket: "Extrema lågkolhydratkoster som Atkinsdieten och LCHF (Low Carb High Fat) rekommenderas inte. – Vi saknar fortfarande ett tillräckligt vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost, säger Christian Berne, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala samt en av Socialstyrelsens experter." http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/storrevariationikostradenisjukvarden http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Om-fett-kostrad-och-Livsmedelsverkets-experter/Mattat-fett-vetenskapen-bakom/ Med tanke på det spretiga underlaget, forskningen är minst sagt virrig på det här området än så länge, så är det bästa du kan göra att fatta dina egna beslut baserat på vad som fungerar för dig och vad som känns rätt i ditt liv. Du kan ju alltid söka till VC och be dem kolla dina blodfetter, sen börjar du med LCHF och gör ett återbesök efter säg 6 månader. Har värdena försämrats är det bara att inse att LCHF kanske inte var till för dig. Det är det närmaste ett vettigt svar jag kan komma på just nu i alla fall :-)
Snabbkurs i kolesterol Uppdaterad 111227 År 2010 vet vi allt mer om vad kolesterolet i ditt blod säger om din hälsa. Och det vi ser förvånar vissa. Grunden till den gamla fettsnåla kostideologin, från 1950-talet och framåt, var teorin att ”(mättat) fett höjer kolesterolet” och att ”högt kolesterol ger hjärtsjukdom.” Men naturligt fett har aldrig kunnat visas öka din risk för hjärtsjukdom. Moderna stora studier visar ingen nytta alls av att äta mindre fett, mättat fett, eller kolesterol. Kanske är fettsnål mat till och med skadlig för dig. Så hur passar maten du äter, kolesterolet och förebyggandet av hjärtsjukdom egentligen ihop? Modern forskning ger dig svaret. Det är bara att gå in på kostdoktorn.se om du vill läsa mer....
Det som gör att jag personligen inte riktigt tror på Kostdoktorns svar och åsikter beror delvis på svaret om massajerna - de äter inte enligt LCHF på något vis om man läser på lite om de nomadiska stammarna i östra Afrika. Fast var och en blir salig på sin fason.