icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kalorier i olivolja?

På gång
16 inlägg
24 januari 2011 15:38

Hörrni, olivolja är ju sjukt onyttigt om man ser till kalorier!? Eller är det en sån där grej som det är med avokado, att det är bra för en även fast det innehåller mycket kalorier? Min fästman föreslog nämligen att vi bara skulle äta pasta med en olivolja/vitlök/basilika "sås", vilket jag sa toppen till eftersom det inte alls lät onyttigt, men det blev ju jätte mycket kalorier! Eller tänker jag fel?

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 januari 2011 17:45

    Olja, oavsett modell, är rent fett och innehåller 9kcal/g. Fett är det absolut energirikaste livsmedlet, men också livsnödvändigt. Vissa fettsyror kan kroppen inte ersätta på något annat sätt utan vi måste äta dem. Så vissa mängder fett behövs för att vi ska överleva, och vi behöver både fleromättade och mättade fetter. Fet lax, olivolja, avokado, makrill, nötter och frön är exempel på bra fettkällor. De flesta får i sig mer än nog av omega 6 (finns rikligt i rött kött t ex) men alldeles för lite omega 3 (finns i fet fisk och linfröolja bl a). Kvoten omega-6 / omega-3 ska enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (från 2004) ligga på 4/1, men det debatteras friskt om huruvida det är optimalt eller ej. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10908 Så kontentan blir väl att det är en sån där grej vi måste ha men bör hantera med respekt eftersom det är omöjligt att leva utan men också väldigt lätt att få i sig fler kalorier från än man tänkt sig.

  • Nykomling
    10 inlägg
    24 januari 2011 19:12

    Jag trodde exakt likadant som du och chockades av upptäckten! Jag som med glädje alltid bytt ut smöret mot olja... Nu använder jag istället en tsk smör när jag steker eftersom det ger mindre kalorier. Undrar om det kan tänkas finnas ett ännu bättre alternativ än både smör och olivolja?? Jag har inte kollat upp de andra oljorna än.

  • Veteran
    1881 inlägg
    24 januari 2011 19:27

    Ur hälsosynpunkt är det bättre att steka i olja än i smör, kalorimässigt går det ut på ett, dvs en tesked av varje innehåller lika många kalorier och så är det med de flesta fullfeta margariner och oljor.

  • Mycket engagerad
    132 inlägg
    24 januari 2011 23:54

    Olivolja är bland det nyttigaste fett du kan äta! Jag rekommenderar att du läser boken "Omegakost. Bra mat och god hälsa med medelhavsdiet" (Artemis P. Simopoulos & Jo Robinson). Omegakosten är baserad på den traditionella kosten på den grekiska ön Kreta. Bra fetter med en gynnsam balans av omega-6/omega-3 fett är linfröolja, rapsolja och valnötsolja. Speciellt olivolja och rapsolja är extra nyttigt eftersom de innehåller en stor del enkelomättade fettsyror. Olivolja har ytterligare två fördelar, den innehåller mycket antioxidanter och ett ämne kallat skvalen. Skvalen är antiinflammatoriskt, saktar ner proppbildning och sänker kolesterolet. Olivolja hjälper även cellerna att ta upp större mängd omega-3 fettsyror.

  • På gång
    16 inlägg
    25 januari 2011 08:28

    Tack så mycket för era kloka svar, som jag misstänkte alltså - ur kalorisynpunkt så är det kanske inte det bästa men det är ändå bra för mig att äta det!