Jag har ofta kalorier över på kvällen, även de dagar jag inte motionerar. Kanske beroende på att jag äter 16-8, det blir bara två mål plus mellanmål. Min viktminskning har också gått fort, fem kilo på de två första veckorna. Jag följer LCHF men inga menyer, kollar hur E% ser ut före middagen och anpassar middagen efter det.
Ikväll har jag 432 kcal över ( har inte motionerat) och vill göra slut på några av dem åtminstone. Jag kan äta god mörk choklad, som jag har hemma, och som jag brukar avsluta med såna här dagar med överskott. Men jag tycker 432 kal blir för mycket choklad. Jag har också lyxiga chokladöverdragna mandlar i skåpet, med angivna näringsvärden, 400 kal/100 gr. Det finns frukt hemma, både apelsiner, äpplen och bananer. Det finns hembakta pepparkakor som jag älskar men har avstått från sedan jag började.
Kort sagt, hur ska jag tänka för att maxa både belöningskänslan och min nya livsstil?
Du behöver inte äta upp överskottet. Ät bara när du är hungrig.
Själv äter jag också LCHF och oftast bara en gång per dag numera. Får alltid kalorier över. Men är jag inte hungrig så ser jag ingen anledning att äta. Kroppen känner av vad, och när, den behöver påfyllning.
Är du hungrig? Om inte så gör det ju inget om du inte äter mer. Du måste ju inte äta upp alla dina kalorier.
Men om du vill hålla dig till LCHF så skulle jag rekommendera ett bit brieost eller liknande. Frukt och pepparkakor går ju bort, men en bit mörk choklad går väl an.
Våra belöningssystem fungerar säkert olika. Själv skulle jag känna mig nöjd om jag såg att jag fått till en bra E% även om kaloriintaget är lågt men jag är mätt.
Tack båda två. Jo, jag är mätt. Men inte riktigt nöjd. Det är väl där kruxet ligger. Lite avslutande njutning på dagen saknas. Jag vet ju att man inte ska belöna sina framgångar med saker att stoppa i munnen, men det känns ändå tomt på något sätt efter middagen. Jag skulle förstås ha planerat in nån sorts efterrätt. Brieost var ett bra förslag förresten! :-)
emellanåt gör jag en kopp choklad på kvällen.
1 msk cacao, aningen strösöt, 25g vispgrädde och fyller upp min stoora kopp (1/2L) med hett vatten. Det stillar om man har lite sug...gott är det också^^
Nu har jag kollat närmare på dagens E%, och om jag äter 75 g Brieost blir fördelningen perfekt och jag har ändå 170 kalorier kvar. Att avsluta dagen med chokladmandlar däremot ger massor av mer kolhydrater.
Borde jag ändå inte se till att äta ungefär det energibehovet jag har, för att kroppen inte ska gå ner på sparlåga? Jag vill ju hålla uppe förbränningen. Jag har fastat förr och vet hur kroppen snabbt anpassar sig till färre antal kalorier.
välj dina råvaror och håll koll på dina RDI-staplar. En del tillskott kan ev behövas, magnesium och "mitt val" är inte fel.
Det är en väldig skillnad på att bara äta när man är hungrig och att inte få/kunna äta fast man är hungrig.
Ämnesomsättningen går ner när kroppen inte får den näring den vill ha (är hungrig). När du inte äter pga att du inte är hungrig så tolkar inte kroppen det som att det är svältrisk på gång och håller ämnesomsättningen kvar i normal omfattning.
Emmi11, jag har vätskefastat tre veckor en gång, och levt på pulver en hel vår. Jag var aldrig hungrig. Det var ingen tvekan om att min ämnesomsättning under den tiden rubbades.
hmmm.... hur ska jag förklara...
om man vattenfastar, dvs inga kalorier alls - då går kroppen över till att först tömma sitt eget förråd av kolhydrater och sen går den över på fettreserven. Detta innebär att ämnesomsättningen inte sjunker. Kroppen går över på fettdrift och får vad den behöver. Inga svältsignaler alltså.
Om man däremot bara drar ner massor på kalorierna genom att äta/dricka sånt som innehåller kalorier. Då går inte kroppen över till att "äta på sig själv" utan bara att det är en svältperiod på gång. Följden blir att ämnesomsättningen går ner för att hushålla med de stackars kalorierna som ändå tillförs.
Alltså - för att fasta utan att ämnesomsättningen sjunker så kan man inte tillföra kalorier alls utan bara dricka helt kalorifritt.
Det jag föreslog tidigare var inte någon fasta utan bara att lyda kroppens egna signaler - äta bara när man är hungrig utan att bry sig så mycket om antalet kalorier.
För egen del äter jag visserligen mat bara en gång om dagen, men jag fastar inte resten. Jag dricker kaffe med vispgrädde på morgonen och ibland blir det chokladen jag nämnde tidigare, på kvällen.
Egentligen borde jag skippa grädden och chokladen men jag går förmodligen på fettdrift i alla fall eftersom jag håller mig runt 10-15g kolhydrater per dag (4-5E%).
Det innebär att den energi kroppen behöver utöver de kalorier jag äter, tar den från mina fettdepåer.
Jag mår i alla fall utmärkt och vågen är snäll mot mig
Jag äter inte enligt LCHF men personligen så tror jag att jag har nått min målvikt efter decennier av övervikt just genom att jag ätit något litet gott varje kväll under min senaste viktminskningsresa + hållit målvikten sedan april. Eftersom jag kan njuta av t.ex. några bitar choklad varje kväll så känns det inte som en uppoffring med min kostregistrering utan det känns som om jag kan äta såhär resten av livet. Men jag har full respekt för att många tycker det triggar igång överätning, men för mig fungerar det väldigt bra. Jag njuter lika mycket av två bitar medan jag förr slentrianåt kanske 10 -20 bitar.
Jag tycker inte att du ska äta de kalorier som blir över, se det som en bonus. Du kanske hamnar lite över en annan dag och då jämnar det ut sig. På tal om att "unna sig" mörk choklad för att komma upp i rätt kaloriantal är ingen bra idé, unna dig då en större middag t.ex på en helgdag. Däremot kan du äta lite mörk choklad ändå, för att du tycker det är gott. Välj så hög kakaohalt du kan.

Är du däremot hungrig tycker jag att du ska äta mer, varför inte en burk sardiner.
Jag tycker du har kommit igång väldigt bra och har gått ner väldigt snabbt, sannolikt kommer det plana ut och inte gå lika snabbt framleds, men bara fortsätt med det du gör för du verkar må både bra och gå ner i vikt.
Trevlig helg!