icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kalorisnål sås!

Nykomling
6 inlägg
21 oktober 2009 18:10

Skulle behöva en kalorisnål sås (helst kall) som man skulle kunna äta till exempelvis kyckling och ris. Just nu använder jag creme fraiche med smak till sås, men det är så pass mycket kalorier i det så det skulle passa bättre med något kalorifattigare. Ska helst vara väldigt enkelt att fixa, men alla förslag uppsakattas. Tack på förhand!

  • Veteran
    1881 inlägg
    21 oktober 2009 21:53

    Du kan göra egen sås på tex kesella/kvarg plus olika kryddor, curry är gott till kyckling, olika örter oxå. Går nästan att blanda i vad som helst och sen smaka sig fram. Favoriten här är kvarg blandat med lite sweetchili sås, är jättegott. Äter det ofta till stekt kycklingfile med hemgjorda ugnsrostade rotfrukter.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    22 oktober 2009 10:57

    jag brukar göra sås av krossade tomater, har alldrig testat kall men det funkar nog (beroene vad man har den till) brukar fräsa hackad lök, vitlök och ev kryddor ifall jag kryddar m. nått som måste fräsas (tex sambal oelek eller curry) i olja hälla på krossade tomater, lite tomatpuré, lite buljong och låta det koka in (och kryddor som inte fräses tex basilika). (mixa om man vill ha slät sås det som är bra med den såsen är att beroende på hur man kryddar den passar den till allt :)

  • Veteran
    5096 inlägg
    22 oktober 2009 14:37

    Brukar ibland ha vanlig naturell youghurt eller ännu bättre naturell lättyoughurt till mina såser. Krydda o exprimentera hur du vill!

  • Nykomling
    6 inlägg
    23 oktober 2009 08:10

    Tack för svaren alla! Jag har funderat om man kan använda kvarg till att göra såser. Går det bra om jag tar den med 1 % fett eller måste jag ta en med högre fetthalt för att få någon bra smak?

  • På gång
    40 inlägg
    23 oktober 2009 09:35

    Jag har gjort sås på grönsaker. Kokar blandade grönsaker i lite vatten ex morot, blomkål, broccoli, palsternacka osv tills de är riktigt mjuka. Krydda med valfri krydda, jag föredrar curry i den här såsen, och sen mixar man allt tills det är riktigt slätt. Eventuellt behöver man spä med lite buljong/vatten/mjölk om det blivit för tjockt. Kom på att jag haft lite äpple i när jag kryddat med curry och det blev ännu godare då. Man får helt enkelt prova sig fram vilka grönsaker och i vilken mängd som man tycker blir gott. Är nog godast varm dock.

  • Veteran
    1881 inlägg
    23 oktober 2009 11:01

    Jag brukar köpa den på lidl som är 1%:ig den är bra. Wilys har oxå nån av tyskt ursprung, blir billigare än kesella. Kvarg funkar till mycket, har även haft det som grund i bakpotatisröror med bra resutat. Om du tycker att såsen blir för tjock funkar det bra att späda med lite lättmjölk/yoghurt/fil.