icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kan kcal verkligen stämma?

Engagerad
78 inlägg
26 april 2010 11:23

Hej! Jag hittade ett brödrecept som var rätt kalorisnålt. Det var scones som endast innehåller 124 kcal styck. När jag sedan lägger in måltiden här så visar det 164 kcal? Vilket kan vara det rätta? Brödet innehåller 0,5 dl keso, 0,5 dl fullkorns dinkelmjöl, 30 gram jordgubbar och 2 msk fiberhusk.

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    26 april 2010 13:41

    Vem har skrivit receptet och näringsinnehållet du hittade? Skulle nog lita på det du fick här, om inte annat för att det alltid är säkrare att välja det högre!

  • Engagerad
    78 inlägg
    26 april 2010 14:43

    Tycker att det är väldigt lustigt att ett bröd kan innehålla så mycket kcal som 164 när det är rätt magra ingredienser i (och få). Det är ändå bara en brödbit. En vanlig sconesbit brukar inte ens innehålla så mycket. Men är det inte så att det blir mindre energi på något sätt när den tillagas? För nu har jag ju bara skrivit in själva ingredienserna. Ska man kanske lägga in som recept?

  • På gång
    14 inlägg
    26 april 2010 14:53

    bästa sättet skulle jag klart påså är att väga alla ingredienser och lägga in i matdagboken.

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    26 april 2010 16:52

    nej, det är ingen energiförändring  vid tillagning, tyvärr!När det gäller att det känns mycket så tänk på de småbröden i affären... ett sånt är oftast 150 kcal ungefär (60g). Bröd drar iväg fort det är därför jag väldigt sällan äter det. 

  • Veteran
    5951 inlägg
    26 april 2010 18:53

    Klassiskt sconesrecept, från scones.se ( http://www.scones.se/klassiska-scones ):
    Kaloriuppgifterna hämtade jag från SLV.

    Recept för 4 portioner:

    3 dl mjölk (standard) = 180kcal
    100 gram smör = 728kcal
    7-8 dl vetemjöl (ca 480g) = 1 644kcal
    4 tsk bakpulver
    1 tsk salt

    2552 kcal / 4 = 638kcal per portion

    Vitt bröd innehåller hyfast mycket kcal hur man än vrider på det. Det hade blivit ännu mer om det dessutom ska vara socker, frukt och annat jox i.

  • Engagerad
    78 inlägg
    26 april 2010 19:39

     Men hur tror ni brödet skulle bli om man skippade allt mjöl och endast kör med fiberhusk? Kanske inte funkar alls? Är en himla brödfantast alltså. Väldigt synd.

  • Veteran
    1881 inlägg
    26 april 2010 19:52

    Utan mjöl blir det nog inte mycket till bröd tyvärr.Är du brödfantast så ät bröd men i lagom dos. En fralla/annan bulle med  tex lätta och skinka landar på ca 180-200 kcal, inte så farligt alls om man inte vräker i sig tre på raken. :)