Hej alla viktkämpare! Jag har kämpat med vikten sedan tonåren smög sig på. Viktväktarna fungerade ett tag,men funkar inte i längden för mig. Så för 6 år sedan läste jag en bok om "south beach-dieten" och fick förståelse för kolhydraternas påverkan. Gick då ner 10 kg och har sedan dess så sakteliga gått upp allt igen... Gick med i matdagboken förra året och gick ner 9 kg genom att räkna kalorier, men börjar öka på vågen igen. Har nu bestämt mig igen för att köra LCHF då jag vet att min kropp mår bra av det. Nu till mina frågor: -Kan man "zappa" dieter, dvs köra LCHF ex 1 mån och sedan tillåta kolhydrater 1 mån och då räkna kalorier? (Jag vet allt det där om ketos mm som kanske talar emot..) -Blir förvirrad av all information ibland; ska man hålla sig till mest 20 g kolhydrater eller räcker 5% av dagliga intaget? Då kan det ju bli ännu fler kolhydrater än 20g?! Snälla ge mig råd! Finns det studier på att varva dieter? Pepp till alla! Och mig själv...;) Mvh Coccosen
Nykomling
9 inlägg
Ja det kan man om man vill gå upp i vikt. Vill man gå ner skall man vara konsekvent med LCHF då den kosten är -kolhydrater vilket inte de andra oftas är. Pepp tillbaka till dig
Ett förslag är ju då att du drar ner på kolhydrater men inte så extremt som LCHF gör, hela vitsen med viktnedgång om du vill ha den bestående är ju att du inte ska banta, inte gå på någon diet utan att du ska lägga om ditt liv och börja med nya vanor och en helt ny kost, som du sedan ska hålla resten av ditt liv för att hålla kilona borta. Därför är det dumt att ta bort något helt från kosten som man sedan ändå tänker lägga dit, som att förbjuda sig själv att äta godis för att gå ner, och sen när man gått ner börjar man äta godis igen....det är ju givet att kilona kommer tillbaka då. Klarar du inte att leva efter LCHF "för alltid" ska du nog se över dina alternativ och kanske välja en kost som inte är så extremt uteslutande av kolisar.
Ett bra boktips; Mat för hjärnan av Charlotte Erlanson Abrahamssson Lättläst och informativ. Finns oftast på bibblan. Lycka till!
Om du tänker tex gå ner 10 kilo genom att äta LCHF , så rekommenderas ju att hålla sig under 20 gram kolhydrater eller lägre. När du sedan har kommit till din idealvikt så kan man börja att experimentera med kolhydratintag för att ta reda på hur mycket just du kan äta en del kan bara äta 10 gr annars går de upp i vikt andra kan äta 100 gram utan att gå upp. Men en sak man ska komma ihåg är att socker och fett går inte ihop så ska man äta LCHF så ska man absolut utesluta sockret . Annars får man en motsatt effekt Pepp
Det spelar eg ingen roll vilken diet eller livsstil man väljer att leva efter ...socker och fett går inte ihop.. så är det bara. Verkar som om de triggar varandra på något underligt vis...*S*
Tack för era svar! Jo, jag vet ju eg att ekvationen inte går ihop.. Socker är inte alls min fälla, det är all gó mat och goda viner! Ibland känns det dock som om kroppen "vänjer sig", därav min fråga om man kan ändra maten då och då... Jag menar att man kan köra LCHF ett tag för att sedan köra mer GI och "varva". Annars blir det bara LCHF för min del!
Det kanske kommer att funka jätte bra för dig . Jag dricker vin och äter god mat men jag utesluter kolhydraterna så gott jag kan . jag vet inte egentligen vad GI betyder är det att man äter lite kolhydrater och lite fett så skillnaden mellan LCHF och GI är fettet . Eller ??
Ja, mindre fett och mer långsamma kolhydrater. Försöker utesluta kolhydrater helt men ibland slinker det ner, oftast i form av vin kanske.. Har kört mer GI liknande också. Frågan är om man ska hålla sig till lite mindre fett? Har visserligen gått ner 1 kg på 5 dgr, vilket ju är jättebra, men av erfarenhet vet jag att det mesta antagligen är vatten...
god mat = ja bra så länge det innehåller fett och protein men goda viner bör du av stå helt iaf ibörjan, dricker du alkohol så avstannar ju ämnesommsättningen och kroppen måste först förbränna alkoholen innan den kan börja bränna den goda maten