Kentycky Fried Chicken (KFC) ska försöka etablera sig igen. http://www.dn.se/ekonomi/kentucky-fried-chicken-till-sverige/ Behöver vi verkligen en snabbmatskedja till i det här landet, och är det USA vi ska ta efter? Som om vi inte har nog med skräpmat i det här landet utan att vi ska importera mer? Jag kan ärligt redan nu säga att jag aldrig kommer att sätta min fot i en KFC. Inte efter att ha läst på lite om deras affärsmodell i USA (PETA varnar för KFC eftersom deras kycklinghantering är grym) och deras mat. Friterat på längden och tvären, mat som dryper av olja (transfettsrik frityrolja alltså) och serverat till det jumbostora läsk fulla med antingen isoglukos (*se nedan) eller sötningsmedel. Nu är inte KFC ensamt skyldiga till fetmaepidemin i USA, men de är inte oskyldiga heller. Lite off topic: * Isoglukos tros vara en bidragande anledning till varför USA har en diabetes och fetmaepidemi, kroppen har svårare för att hantera den sortens socker (som dessutom är sötare än vanligt strösocker). Apropå det, fram tills nyligen har vi haft ganska låga importkvoter av det amerikanska sockret men det håller på att förändras, om det inte redan har gjort det. Henrik Ennander påpekar i Svenska Dagbladet kommer ändrade importkvoter framöver göra att detta sötare, billigare och sannolikt betydligt farligare socker gör sitt intåg på allvar på den europeiska marknaden. Isoglukos deklareras som glukosfruktossirap eller fruktosglukossirap beroende på vilken sockerart det finns mest av. Isoglukos har flera produktnamn; isomeros, HFS och HFCS, dvs. High Fructose Corn Syrup. Även om ni kanske inte undviker allt socker, så undvik åtminstone detta.
Veteran
5951 inlägg
Nej usch, inte jag heller!
Om vi behöver en snabbmatskedja till är väl tveksamt, men jag tycker alltid det är kul när det kommer nya saker. Tyckte inte att just KFC-kycklingen var någon höjdare när jag åt den sist, men de har bröd som är ruggigt gott. Med det inte sagt att det är nåt man bör äta några mängder av, precis som med pommes, pizza och annan snabbmat vi redan har. Vad gäller hur djuren behandlas så kan vi ju hoppas/kräva att KFC i Sverige kommer använda sig av svensk kyckling som skyddas av våra djurskyddslagar. (Off topic så hoppas jag att alla köper enbart svenskt kött eftersom Sverige är ett av få länder i världen som har totalförbud mot slakt utan bedövning) Vad det gäller HFCS så har väl det varit omdebatterat ganska länge nu, men KFC tar inte med sig det hit, de lär ha socker i sin läsk precis som både McDonald och Burger King har eftersom importkvoterna av HFCS till Europa, som du säger, är låga. Men de kvoterna ligger, så vitt jag förstår, fortfarande kvar. Dock finns det risk för en ändring om 2-3 år, och då gäller det att, som vanligt, titta på innehållsförteckningen på det man köper och inte bara plocka det som är billigast i hyllan. Där håller jag med dig, hellre socker än sötningsmedel, fast helst så lite som möjligt så klart. Till sist, huruvida vi ska ta efter USA eller inte tycker jag är lite off topic, det är en annan debatt som inte har så mycket med mat att göra och personligen ser jag hellre att vi tar efter USA än t.ex. Ryssland eller Nordkorea...
När blev alternativen USA eller Ryssland eller Nordkorea? Själv får jag erkänna att min kunskap om matvanorna i Ryssland och Nordkorea är väldigt begränsade. Men så mycket sämre än avarterna som sprider sig från USA har jag svårt att tro att de är. Faktum är att jag inte känner till någon rysk eller nordkoreansk snabbmatskedja. Men vad vet jag?
2-3 år? Det är så lång tid det tar för dem att avveckla lite redundanta kvoter. Undertiden går de runt dem genom att klassificera om sockret istället. Fast det skriver inte svensk media om. Varför vet jag inte. "För att trygga sockerförsörjningen i Europa, har EU-kommissionen beslutat omklassificera 500.000 ton utomkvotssocker till kvotsocker. Sockret får undantagsvis saluföras till livsmedelsindustrin. Dessutom inför EU en tullfri importkvot för 300.000 ton socker. Ifall den föreslagna mängden visar sig vara otillräcklig, kan kommissionen enligt prövning låta importera mer socker. Kvoten ska i övrigt innehålla samma ansökningsprocedurer som de ordinarie sockerkvoterna. Förvaltningsutskottet ska rösta om frågan den 10 mars. Kommissionen vill också låta omvandla utomkvotssocker till kvotsocker, genom ett ansökningsförfarande för sockerproducenter. Maximalt kan 500.000 ton socker och 26.000 ton isoglukos omklassificeras. Detta socker får producenterna undantagsvis sälja till livsmedelsindustrin. När utomkvotssockret klassificeras som kvotsocker stiger priset, eftersom kvotsocker enligt den nuvarande sockerregleringen är dyrare än utomkvotssocker. Detta förslag röstades igenom vid det senaste kommittémötet. Därmed kan ansökningsförfarandet öppnas. Ansökningar kan lämnas in fram till den 24 juni detta år. En ansökning kan inte återtas." Källa: http://www.slc.fi/lf_nyhet.asp?id=3426 Smidigt, det är bara att gå runt de regler man inte gillar om man sitter i Bryssel.
Tack, LadyG för att du skriver om detta. Jag har personligen inte reflekterat speciellt mycket över KFC och deras försök att etablera sig i vårt land, McDonalds har funnits här längre än jag och jag bor 900 m från deras restaurang men besöker den aldrig. Mina barn som fortfarande är små förstår att McD är onyttig mat och de ber aldrig att få äta där, trots att vi bor så nära att lukten av frityr ibland når vår uteplats. Om vi någon gång vill äta ute, om vi besöker ett shoppingcenter eller liknande, så väljer vi Subway eller MAX, subway eftersom det är mycket grönsaker (även om deras kyckling är dansk/polsk/thailändsk) och MAX eftersom deras kyckling och kött är svenskt. Mina barn får välja mjölk eller vatten till maten (om vi vill ha det lite festligt så kan de få fruktjuice). Jag tycker att det är rent ut sagt hemskt att våra myndigheter tillåter denna skiten. Många människor i Sverige litar på livsmedelsverket och de känner sig trygga med att utbudet i butikerna inte kommer skada deras hälsa.