Utmärkt medlem
670 inlägg
Funkar knäckebröd ur GI synpunkt? Gillar Wasa Surdeg Flerkorns. Låter bra men har mycket kolhydrater tycker jag!
"Ett "riktigt" knäckebröd bakas egentligen bara med fyra ingredienser: råg, jäst, salt och vatten. Eftersom jäsningen är så lång (ca 3 timmar) blir sockerinnehållet extremt lågt, ca 2%, i de bästa varianterna. Det finns också specialare som är extra intressant (och goda). Två bra exempel hittade jag hos Leksandsbröd som har ett riktigt gott alternativ som heter Fäbod Knäcke som är bakat på surdeg (på råg) och linfrön. En annan variant heter Effekt Knäcke och bakas på surdeg och quinoa. Gott, lågt GI och mycket fibrer förstås.W http://blogg.lauritzson.com/2011/09/knackebrod-och-gi.html
Om du kollar in på länken jag gav dig på din andra fråga så ser du att surdegsbröd av råg har en ganska högt GI, 83, vanligt knäcke 95......Är det hela korn i så sjunker värdet något. Rent generellt brukar man säga att osötat surdegsbröd bakat på hela korn är bäst ur GI synpunkt. Mängden kolhydrater spelar ingen roll för GI värdet, tex så har vita bönor en lågt GI men en hög andel kolhydrater, samma gäller tex persika och torkade aprikoser. Ett tips om du vill äta enligt GI är att du läser på vad det handlar om, det är mycket mer än bara ett värde då sammansättningen av hela måltiden oxå spelar stor roll. Personligen tycker jag du kan äta en knäckemacka och surdegen är iaf bättre än frukost varianten. :)
"Att äta enligt GI-metoden är idag väldigt populärt bland många som vill gå ner i vikt eller bara äta nyttigare. Att välja livsmedel efter en GI-tabell kan ge vägledning till smarta val, men konceptet har många fallgropar. Trots dietens popularitet är det många som inte vet vad GI egentligen innebär och det är inte ovanligt att GI-kost blandas ihop med LCHF-kost. Vad LCHF innebär kan du läsa om här. I motsats till LCHF-kost, där kolhydratrika livsmedel helt utesluts, är det okej att inkludera mycket kolhydrater i en GI-kost så länge kolhydratkällorna inte har för högt GI." Källa: http://www.fragadietisten.se/overvikt/glykemiskt-index-gi-vagen-till-viktnedgang-och-halsa Håller f ö med Halfdevil om knäckemackan :-)
Jag vill inte läsa på för mycket då jag vet att jag inte mår bra av för mycket kunskap!? Vet att det låter knäppt men jag harven förmåga att bli för "fanatisk" vilket inte är bra för mig. Jag vill börja göra bättre val utan att hela tiden grunna. Så om jag vet att t ex surdegsbröd, knäckebröd och danskrågbröd är bra räcker det. Lady: Effekt har jag provat, gillade det inte så värst. Kanske borde kolla Leksand knäcke.