icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kockar?

Veteran
5951 inlägg
5 mars 2010 11:10

På senare år jag har reagerat över att det emellanåt känns som att stjärnkockarna är lite väl frikostiga med kalorierna när de lagar mat, i alla fall ur min synvinkel som har en ganska snäv kaloribudget just nu.

Eftersom jag är amatör på matlagning så kan jag ju ha helt fel, men är det inte så att fett och salt är två viktiga smakbärare? Då borde det vara väldigt svårt att laga mager mat med en salthalt som passar hjärtsjuka t ex (som väl måste hålla igen på salthalten).

Jag kan ha fel, jag är varken stjärnkock eller hjärtsjuk så jag har inte läst på så mycket. Men det känns som att det borde vara svårare att åstadkomma något om man måste begränsa just de två komponenterna?

 

  • Veteran
    1881 inlägg
    5 mars 2010 12:20

    Visst går det att laga väldigt god mat utan mängder med fett och salt. Örtkryddor tex, är ett bra alternativ. Mycket av fettet kan man dessutom ta bort efteråt, fett på kött går att skära bort för den som vill. Fettkakan på köttskyn kan lyftas av innan man gör såsen, och ja, såsen smakar gott ändå. I princip alla mejeriprodukter finns i magrare varianter om man vill använda mjölk, grädde odyl.

    Rent kött utan panering kan stekas i olja utan problem, då det inte tar upp mycket av fettet alls.

    Kostråden för hjärtsjuka skiljer sig inte så mycket mot de som gäller för oss utan hjärtproblem. Fulkornsprodukter, frukt, grönsaker samt magra mejeriprodukter. Salt bör alla minska på då de flesta äter alldeles för mycket. Mättade fetter bör oxå undvikas, olja är bättre. Frön och nötter kan gärna ätas men i lagom dos.

    En bra kokbok med många tips är "Mat för liv och lust" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. Alla recept i den är näringsberäknade vad det gäller kcal, fett och fibrer.

     

     

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    5 mars 2010 13:51

    hade det inte gjort någon studie som visade att fett förhöjer smaken men efter en viss mängd fett höjs inte smaken (nått hälsoföretag tillsammans med kockar eller vad det var kom fram till det.

  • Veteran
    5951 inlägg
    5 mars 2010 14:58

    Men om det är så lätt, varför dräller stjärnkockarna salt, fullfet grädde och massor av olja över maten då? De om några borde kunna laga mat utan en massa överflödigt fett och salt?

  • Veteran
    1881 inlägg
    5 mars 2010 15:48

    Kanske för att det sällan är vardagsmat dom lagar, alltid gott att unna sig lite extra nångång. :)

    Det är ju dessutom sällan som programmen riktar sig till folk som vill minska i vikt utan snarare är det väl mer tänkt till alla oss andra som varken vill upp eller ner.

  • Mycket engagerad
    342 inlägg
    5 mars 2010 16:03

    Lady G - visst har Du rätt!TV-kockar fullständigt vräker på med fr a grädde och smör. Och dom har ju helt rätt - det finns inga bättre smakbärare. Att dom överhuvud taget kan hålla vikten någotsånär är däremot ett rent under - men det är kanske så, att dom blir mätta av att stå i det hela dagarna och att dom därför inte äter så mycket. Folk som jobbar i godisbutik säger ju att efter ett tag med ständig tillgång, så vill man inte se åt eländet. Men visst har även Halfdevil rätt - det går att laga jättegod mat även utan överflödet av fett. Lika gott - nej det tycker jag inte - men gott - absolut.Om man som jag kaloribantar kan man ju faktiskt unna sig både det ena och det andra nån gång ibland. Däremellan får man sukta lite!

  • Veteran
    5951 inlägg
    5 mars 2010 16:04

    Det är ju lite synd, för det finns nog ganska många som vill lära sig mer om matlagning än bara hur man lagar lyxmat. Det finns ju mängder av annat också :-)

    Tänkte på Meals in minutes som gick (går?) på BBC food, där målet var att fixa käk på under en kvart. Inte prompt fettsnålt eller saltfritt iofs, men det var inte lyxmat heller utan vanlig, god mat man skulle kunna kasta ihop när man kommer hem från jobbet. Men det var ju en Brittisk serie, något liknande har jag öht aldrig sett i Sverige tror jag.

    Det kanske helt enkelt är så att det är våra Svenska matlagningsprogram som är för stereotypa? För jag tror ju inte kockarna själva sitter och funderar ut hur programmet ska vara, väl?

  • Nykomling
    6 inlägg
    9 juni 2010 08:11

    Jag läste en artikel för ett tag sedan.Författaren menade att vi köper mer och mer kokböcker, men lagar mindre mat.De menade att kockprogram, kokböcker, tidningar med specialinriktning ex Jamies, Lelia mm är dagen nya och accepterade porr.Vi tittar, och förundras över hur gott det ser ut, fantiserar om hur det luktar, men lagar vi den maten Nej!!Jag har själv jobbat som kock hela mitt liv, och när det kommer till ala carte mat så räknas nog ofta "nyttigheten" i det bort. Betalar gästen ca 200 kr för en varmrätt så förväntas det ju en smakupplevelse, inte en påminnelse om att äta nyttigt.Kolla istället på lunchställen som faktiskt måste överleva på att det dagligen kommer in gäster, där finns det ofta alternativ som är bättre/nyttigare.

  • Veteran
    5951 inlägg
    9 juni 2010 10:12

    Och jag förundras återigen över att en dyr rätt förväntas vara en smakupplevelse och allt det där, men samtidigt förutsätts det nästan att det också är onyttigt. Varför kan det inte vara både och?Lunchställen är ingalunda undantagna, tvärt om :-)

  • Mycket engagerad
    158 inlägg
    10 juni 2010 14:27

    Jag tycker det är väldigt trevligt när kockarna använder riktigt smör och grädde, gott och lyxigt, riktigt LCHF-vänligt med andra ord. ;-)

  • Veteran
    5951 inlägg
    10 juni 2010 14:40

    Allt med måtta, tycker jag. Och det gäller även saltet f ö.