icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Kokt eller okokt

Engagerad
59 inlägg
27 mars 2010 12:50

När jag söker på ris dyker det upp både okokt och kokt ris. Vad är meningen med det?Jag tycker att Livsmedelsdatabasen bara borde innehålla livsmedel, dvs kokt ris. Okokt ris kan man inte äta och är därmed inget livsmedel anser jag!

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    27 mars 2010 13:44

    men man, jag iallafall, väger upp mitt ris innan jag kokar det och då är det kcal i okokt ris jag är intresserad av och inte i det kokta.Skulle jag bara kolla på kokt ris skulle jag få chansa innan och väga efter och sen kanske få slänga. 

  • Mycket engagerad
    235 inlägg
    27 mars 2010 14:18

    men när det inte står om det räknas på kokt eller okokt då? På mina fibepastaförpackningar står ju kcal per 100 gram, men vad är standarden? Menar dem okokt då på förpackningarna om inget annat står?

  • Veteran
    1448 inlägg
    27 mars 2010 16:32

    Jag tror det är så att står det inget efteråt så är det okokt vara som menas. På paketen är jag rätt säker på att de menar okokt vara.

  • Mycket engagerad
    312 inlägg
    27 mars 2010 21:12

    Vilket är dumt för en annan som väger tillagad mat för portionen.

  • Veteran
    5096 inlägg
    27 mars 2010 21:34

    Om inget annat anges gäller det okokt, dvs råvara.

  • Engagerad
    59 inlägg
    29 mars 2010 13:15

    Det är väl så att näringsämnen försvinner vid tillagning så det är egentligen inte intressant vad råvaran innehåller. Det är väl försumbara mängder i de flesta fall men kanske inte i alla, vad vet jag.

  • Veteran
    5096 inlägg
    29 mars 2010 13:43

    thomas skrev:Det är väl så att näringsämnen försvinner vid tillagning så det är egentligen inte intressant vad råvaran innehåller. Det är väl försumbara mängder i de flesta fall men kanske inte i alla, vad vet jag.Nja.. Ibland kan det t.om. vara bättre att välja kokta grönsaker istället för råa. Morötter är ett exempel, studie visade att vitamin-E- och karotenupptaget ökar om morötterna var kokta jämfört med råa. Det gäller inte alla näringsämnen dock. En nackdel är att GI-värdet höjs på morötterna när de kokas.Att äta både kokta och okokta grönsaker får blir min slutsats.

  • Veteran
    1881 inlägg
    29 mars 2010 13:43

    Thomas....Tillagar du varan rätt och inte varmhåller den i många timmar så innehåller den en hel del näringsämnen, om det inte vore så, då skulle vi alla lida av näringsbrist.Innehållet är intressant för många och räknar du kcal är det bra att veta vad som gäller då tex kokt ris inte innehåller lika många kcal per 100 gram som okokt.Detsamma gäller många andra råvaror.

  • Engagerad
    59 inlägg
    29 mars 2010 14:12

    JohanJa, jag såg det. Ett program från BBC som visades på svensk tv. Lite förvånande var det för mig att morotens näringsvärde ökade!HalfdevilJa, jag räknar kalorier. Men jag vet inte hur länge till. Liite jobbigt blir det!!