På gång
21 inlägg
Jag skulle vilja att det fanns en tabell eller liknande där man kan se andelen långsamma och snabba kolhydrater man ätit! Det är så lätt att man stirrar sig blind på totala procenten kolhydrater och tror att det är för många snabba förbrukade!
Menar du en GI-Tabell: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=25 / Johan
Det där med att holla koll på GI eller GB (GL) är inte det lättaste. Man ska ta hänsyn till den kompletta måltiden, inte bara de enskilda komponenterna. Hittade en ganska uttömmande artikel här: http://www.halsosidorna.se/Kolhydrater.htm
När jag gick med i magdagboken för ett år sedan kommer jag ihåg att det fanns önskemål om att matdagboken skulle lägga in även GI-värde för livsmedlen så att GI-värde för måltiderna räknades ut. Det skulle då tas i beaktande. Hur långt ner/upp har det kommit i "att-göra-listan"? Jag vet ju att livsmedelsdatabasen inte ägs av matdagboken, men det går kanske att göra kopplingar eller påverka livsmedelsverket att även lägga till GI? Det talas ju till och från rätt mycket om GI och hur det påverkar oss.
Den frågan kommer jag ihåg :) Och det vore verkligen önskvärt. Vad jag förstår så är det väl en av de "dieter" som experterna är ganska eniga om är bra för oss. Så eniga "experter" nu kan bli. Men för alla oss som inte vill ersätta knäckebröd med oopsie, äpple med baby-bells eller råris med broccoli (eftersom broccoli är ett tillbehör till råris :)) så vore det ett verkligen ett mervärde!
Håller med, Bummlan sa det så bra så det finns inte mer att tillägga :-)