Nykomling
4 inlägg
Har nu i några veckor hållit en LCHF diet, för en vecka sedan började jag plocka in mera kolhydrater i min kost. Direkt såg jag på vågen att det hände något. Hur kan detta vara? Vad är det (fysiologiskt) som gör att man går upp direkt man äter kolhydrater? Samlar de vatten? VAD?
kolhydraterna samlas i depåerna i musklerna och levern, vilket binder vätska, så antagligen är det bara vätska
Om du kör på en diet där du utesluter saker som egentligen är bra för kroppen och sedan börjar äta mer och mer normalt är det naturligt att du går upp i vikt. Så är det med alla dieter.
Grejen med LCHF är ju lite att man ökar på det bra fettet för att väga upp det minskade eller borttagna kolhydrats intaget. Många har ju problem med kolhydrater eftersom det ger myket energi och är lätt att föräta sig på. Ta bara vetemjöl, socker etc. Problemet när du kanske börjar införa kolisar igen är ju att du kanske inte minskar på fettet...och vips så sitter du och käkar mycket fett, proteiner OCH kolhydrater. Registrera all mat så ska du se att det löser sig. Jag har själv ättit med lågkolhydrats sedan juni och detta var verkligen min väg mot normal kost. NU kan jag äta mig mätt utan att svullna upp, få mat- eller sockersug. Min träning har aldrig utvecklats så mycket! Det händer dock att jag äter en frukt eller lite kolhydrater på helgen och nu när man vet hur mycket man kan äta utan att må dåligt så kan man äta lite! Detta fungerar för mig och jag kan långt ifrån allt! Hoppas det löser sig! Keep it up!
Nettan74 Balansgången är hårfin mellan kolisarna. Själv märker jag direkt om jag äter mer paprika, tomater i salladen. Äter jag rotsaker så blir det massor och jag går upp direkt. Tar flera dagar innan vågen går ner igen efter det. Men jag är ju inte nere på min målvikt ännu heller så det kan ju vara därför med
Kolhydrater ökar insulinproduktionen. Insulin förhindrar fettförbränning.
@ piwanek: insulin hjälper även muskeluppbyggandet, så insulin är inte såå hemskt.
Insulin är inte hemskt, men ständigt ätande av stor andel kolhydrater ger ständigt förhöjda insulinnivåer i kroppen och det är INTE positivt på något sätt.
Vad som händer i det initiala skedet är ju på vätska som binds som rapchic sa. Ett gram kolhydrater binder nästan 3 gram vätska. Den viktförlust du sett genom att äta mest fett är ju mest relaterat till vätskeförlust när glykogenförråden tömts...äter du kolhydrater igen kommer den vätskan, och vikten, tillbaka.
De andra orsakerna som nämndes har säkerligen inget med din ökade siffra på vågen att göra efter endast en vecka. Ska insulinet ha ngn påverkan på viktuppgång snackar vi stora mängder socker och över lång tid. Knappast en veckas intag av normalt antal kolhydrater.
Ett tips är att undvika måltider som består av både mycket fett och snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater höjer insulinet i kroppen och eftersom insulin är ett fettinlagrande hormon så går man upp i vikt om man äter både mycket fett och kolhydrater. En måltid kan alltså om man vill gå ner i vikt bestå av antingen mycket fett eller kolhydrater, men inte bådadera.
Fast om det bara handlar om en vecka så har det mer med vätska att göra som tidigare talare redan har påpekat...hur som helst, lycka till och hoppas att det löser sig!