Mycket engagerad
152 inlägg
Jag har hört att man kan veta lite om sin konditionsnivå genom att kolla hurt fort pulsen går ner till normal nivå efter ett träningspass. Hur fort borde pulsen sjunka om man har "normal" kondition, vad nu det är :-). Jag gissar att denna metoden främst är användbar om man tränar ett tufft konditionspass, typ cykel, springa o dyl. Är det någon som vet lite om detta vore det intressant att få veta lite om detta.
Jag har en sån funktion på min träningscykel. Men hur beräkningsmetoden funkar vet jag inte. Om jag är uppe i 160 och sjunker till 120-130 så får jag ett värde runt Average. Men det verkar inte vara en linjär skala, för ibland så har det blivit fel på pulsmätaren så den missat ett bar pulsslag så jag kommit ner på 85. Och då anser den att jag är atlet.
Hastigheten i sänkningen är en faktor sägs det, kommer ihåg något vagt om detta när jag var ungdomselit inom simningen, då min tränare satte fingret på halsen och mätte pulsen precis innan och direkt efter en kortdistansare. Detta är dock trots allt ca 17 år sedan så minnet är ganska svagt :P. Såg något exempel på en elitcyklare som gick från 190 till 60 på 30 sekunder. Vet dock inte om detta är något som säger mer än en vilopulsmätning för en normal motionär. Men ett enkelt sätt att ta reda på vilken form du är i är ju att mäta din vilopuls. Ju lägre vilopuls desto bättre syresättning, detta innefattar allt från dina lungors hälsa, ditt blods förmåga att uppta och transportera syret, och dina musklers förmåga att tillgodogöra sig det. Mätning av vilopuls mäts direkt efter uppvaknande på morgonen medan du fortfarande ligger i sängen, ca 60 är hälsosamt. Elitidrottare ligger på ca 30, sådana som Gunde Svan och liknande. Kommer du ner i 40-50 så är du i bra form, kommer du upp i 70-80 är det dags att göra nåt åt saken :)
Tack för era kommentarer. Ja det kanske är ett bättre värde att mäta vilopulsen. Problemet är att komma ihåg det när man är alldeles nyvaken ;-).