icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Konstigt råd om gluten

På gång
47 inlägg
5 september 2009 09:06

Jag har en oklar idé om att inte äta gluten, det vill säga, jag äter inte gluten sen ett par månader, men det är mer magkänsla än näringslära som är orsaken. Googlade lite efter något som handlade om gluten utan att handla om celiaki eller bakning, och hittade följande märkliga formulering i Vårdguiden: "Olämpligt att på egen hand pröva mat utan gluten Många tycker att de har besvär som tyder på glutenintolerans och vill pröva att äta mat utan gluten för att må bättre. Men det är ingen bra lösning eftersom även många som tål gluten upplever en tillfällig förbättring när de börjar äta glutenfri kost, och för dem som verkligen har glutenintolerans kan diagnosen och den rätta behandlingen försenas." Alltså, man ska inte prova på själv att äta glutenfritt, eftersom man kan råka må bättre av det? Jag förstår varför de ger det rådet, men fortfarande – om nu många mår bättre av att inte äta gluten, så varför inte rekommendera det till alla? Och vadå, tillfälligt? Hur och varför? (Naturligtvis tänker jag fortsätta att äta vad jag vill.)

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    5 september 2009 12:29

    ok nu har jag inga fakta om det men nån sa (läkare, dietist, mamma vet ej) att om man är laktosintollerant (som jag är) så ska man inte ta bort mjölkprodukter helt (som jag gör) eftersom då kommer man antagligen alldrig "komma tillaks" till laktosmat. att kroppen inte prioriterar enzymerna som bryter ner laktos (dom få som är kvar) så man blir jättekänslig. däremot har jag också hört att om man äter väldigt ensidigt med mycket av en sak kan man bli allergisk mot det (allergiskt inte intollerant) men detta är som sagt helt ovetenskapligt utan källa

  • På gång
    47 inlägg
    5 september 2009 13:26

    Det kan ju vara en förklaring förstås. Men i så fall borde de väl skriva det och inte använda att man mår bättre som motargument? Det kanske bara är konstigt formulerat, men jag börjar genast ana lobbygrupper i mossen ;-)

  • Mycket engagerad
    103 inlägg
    5 september 2009 19:12

    Så dumt. De flesta av oss är en smula glutenkänsliga om än ej allergiska. Så varför skulle vi prompt behöva äta just det när vi mår bättre utan. Håller med, det finns oftast nån som tjänar på att vi följer kostråd! ;-)

  • Veteran
    5096 inlägg
    5 september 2009 21:54

    Klart man ska äta vad man mår bra av.. Det är många som faktiskt mår bättre av att utesluta gluten ur sin kost. Vill man utesluta gluten och samtidigt gå ner i vikt är isodieten ett utmärkt alternativ, eftersom den just är glutenfri.

  • På gång
    47 inlägg
    6 september 2009 08:29

    Aha – varför är isodieten glutenfri? Vad är det med gluten som gör att det känns så mycket bättre att inte äta det, egentligen?

  • På gång
    19 inlägg
    6 september 2009 11:43

    Förra sommaren hade jag precis samma funderingar som dig om det här med gluten. Till saken hör att min son vid 19 års ålder fått diagnosen glutenintolerant. Äntligen! skulle jag vilja säga samtidigt som jag är urförbannad på läkare som ignorerat hans magont och skyllt det på att föräldrarna är skilda *morr*. Med den kunskap jag har idag så inser jag att de borde ha räckt för läkaren att se på honom och höra symtomen för att ställa diagnosen. Han är född glutenintolerant. Hur som helst, tillbaka till mig. Det är ganska sällsynt att bara en i släkten är glutenintolerant så började jag fundera på mig själv och att jag ständigt har problem med magen. Man behöver nämligen inte visa upp så tydliga symtom som han gör. Just förra sommaren var min mage mer i olag än den varit tidigare och jag bestämde mig för att testa glutenfritt ett tag just för att se vad som hände. Det fick mig att må jättebra! Men så började jag googla och hittade just den texten som du hittade. Blev osäker förstås och gick tillbaka till glutenmat. Men så, efter några veckor snubblade jag över LCHF och tänkte att va sjutton, varför ska jag låta bli nåt som jag mår bra av? LCHF utesluter ju väldigt mycket gluten så jag bytte livsstil och mår så mycket bättre. Jag utesluter inte gluten helt, det händer ju faktiskt att jag tar en knäckemacka, men jag utesluter det till stor del. När det gäller texten så har jag nu också fått klart för mig vad man menar. Om du vill prova att äta glutenfritt så finns det inga som helst fel med det, gör det! Men om du tror att du är glutenintolerant och vill testa dig för detta då får du inte utesluta dessa produkter. Det som händer när man är glutenintolerant är att luddet i tarmarna blir skadade och fungerar inte som de ska. Enkelt uttryckt kan man säga att de blir som en cementvägg som gör att kroppen inte kan ta upp näringen utan den går rakt igenom. Nu är kroppen så underbart egenläkande så det räcker med att du utesluter gluten under ca 14 dagar för att den ska vara hel igen och ha ett fungerande ludd. Alltså, utesluter du gluten kommer varken blodprov eller en gastroskopi kunna visa att du är intolerant. Det är ditt val alltså. Uteslut och se om du mår bättre. Vill du testa dig måste du gå tillbaka till gluten under en längre tid innan testet kan utföras.

  • På gång
    47 inlägg
    6 september 2009 13:16

    Ja, det låter rimligt att man ska ha några symptom att visa upp för att få diagnos. Vårdguiden borde alltså helt enkelt vara lite tydligare. Jag kör på då ... misstänker ju ingen glutenintolerans.