Är det nån som har någon aning om hur konsumentverket räknar ut sina uppgifter "Maten kostar drygt 1 500 kronor per vuxen och månad om du är kvinna och ytterligare några hundralappar om du är man." Är detta innefattat allt man äter på en månad, eller är lunchen borträknad? Vi har turen att få rikskuponger på vårat jobb och där får vi en summa på 1760, det ska motsvara lunch för 22 dagar (80kr). Visst är det billigare att ta med lunchlådor men 1500 för en hel månads mat låter lite lite.
På gång
19 inlägg
Jag vet inte riktigt vart dom hämtar uppgifterna och står lite olika på olika ställen. Som t.ex banken har exempel där dom räknar med att en person äter för 2090 kr i månaden.
bara där skiljer ju det nästan 600, det kan vara ganska mycket när det handlar om mat...
På råd och röns hemsida finns en broschyr med uppgifter om utgifter i hemmet. Där har de specificerat om man äter allt hemma eller om man köper mat ute på lunchen, eller äter i skolan om man bor hemma osv.
Tycker inte att 1500 i matpengar per vuxen låter lite då dom förutsätter att den mesta maten lagas hemma samt att helfabrikat i princip aldrig används. Det finns en fyra veckors matsedel på konsumentverkets sida som visar vilken typ av mat som avses. Man oxå kika på de olika utgiftsposterna i brochyren som heter "koll på pengarna" som oxå finns på sidan. Jag har en budget på ca 700 i veckan för mig och min 18 åring men där ingår oxå hygien, tvätt och städ artiklar vilket inte ingår i konsumentverkets matpengar. Vi klarar oss bra på det men lagar oxå i princip all mat själv. :)
Gör stort skillnad med när man handlar om man köper billigare märken eller dyrare, små paket eller stora, veckohandlar eller handlar lite när det behövs.. Sånt spelar också in.
Jag vet faktiskt inte hur mycket pengar vi gör slut på när det gäller mat. Vi är två vuxna, två tonåringar och två mindre barn i familjen. Nu är det så att jag läser reklambladen från de affärer jag handlar i, och försöker hela tiden att köpa det som är billigt. Och är det grejer som är extrapris på så köper jag hem och lägger på lager liksom, läser kilopriser hela tiden. Och därför "storhandlar" jag aldrig. Vi lagar i stort sett all mat hemma, lagar middag varje dag, och köper inte halvfabrikat, även om det kan bli någon pizza eller så någon enstaka gång. Även om vissa typ hånskrattar åt mig, och menar att det är bara pensionärer som håller på så, så tycker jag att det är positivt att man kan minska matkostnaderna. Då kan vi ju få mer över till annat. Blir faktiskt inspirerad av era inlägg att spara kvitton och kolla hur mycket vi lägger ner på mat under en månad.
Vad har kostnaden som går till att betala för att någon annan lagar maten att göra i en beräkning av matkostnad? Det är väl kanske det som är frågan. När jag började plugga och levde på CSN så klarade jag mig på under 1500kr i mat.
Svan1....Jag gör precis som du och inte är vi pensionärsaktiga för det. :) Jag gillar planering samt att ha pengakoll så har kört med budget i flera år vilket alltid funkat jättebra.
Hihi, kul att se att det finns fler, som gör likadant.. :)) Om man planerar så kan man minska matkontot rätt mycket tror jag, och då så kan man ju köpa en oxfilé eller eller något annat lite dyrare någon enstaka gång också. Jag slänger sällan mat, sparar alla rester till följande dagar, eller fryser in. De som hånskrattade mest på ett kalas där jag var nyligen, de kunde inte köpa den segelbåten de ville ha, för att de inte hade råd med det ;)
Om man handlar ekologiska och kravmärkta produkter kan man bara drömma om 1500 SEK i månaden...