icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

krossade tomater och för mycket kolhydrater...

På gång
15 inlägg
17 mars 2011 19:10

Jag älskar krossade tomater! Skulle kunna ha det på ALL mat. Nu undrar jag om det är "för mycket" kolhydrater i det för att det ska vara riktigt "nyttigt"? Hur ska man fördela fett, protein, kolhydrater? Lika mycket av varje? Jag kommer oftast upp i minst 50% kolhydrater. Är det bra, eller dåligt? Nån klok som vet mer än jag?

  • Mycket engagerad
    209 inlägg
    17 mars 2011 20:21

    Det beror på vlken sorts diet du följer.Enligt lchf 5% kolhydrater 20% protein 75% fett. ISO 33% jämnt fördelat. GI så bör du nog ligga under 100 kolhydrater/dag. Räknar du kalorier så har kolhydrater inte så stor betydelse, där får du väl räkna 500-700 kcal mindre än ditt dagsbehov per dag för viktnedgång.

  • Veteran
    3541 inlägg
    18 mars 2011 21:03

    Jag skulle nog svara att oavsett diet så är 50E% kolhydrater för mycket om man har som mål att gå ner i vikt. Kolhydrater är det som mättar sämst per kcal (energi), proteiner bäst. Proteiner mättar lika bra som fett men till mindre än hälften av energin. Så öka mängden proteiner och minska mängden kolhydrater. Just mättnad är det som är viktigt om man har som mål att gå ner i vikt och vill äta färre kcal. Så även om man räknar kcal så har mängden kolhydrater betydelse.

  • Veteran
    1354 inlägg
    19 mars 2011 05:53

    Jag vet inte jag, jag kan ibland tycka att det finns en överdriven kolhydratskräck. Visst är snabba kolhydrater dåliga. de som finns i socker och vitt mjöl bland annat. Min E % i min översikt (2011-01-02 2011-03-18) ser ut så här Protein 34 Fett 24 Kolhydrater 42 Det diffar naturligtvis mellan olika dagar. Igår tror jag att jag var uppe i 50 E % kolhydrater. Och jag är aldrig (eller vädigt sällan, i alla fall) hungrig. Grejen är att jag i princip äter bara långsamma kolhydrater: råris (det som ska koka 40 min), fullkornsbröd, baljväxter och sånt. Och vad de gör är att hålla blodsockret på jämn nivå. JAG mår väldigt bra av det och har insett att jag inte mår bra av för lågt kolhydratintag. Men vi är olika, och förhoppningsvis har vi valt dieter som passar just oss, och inte fastnat för någon diet bara för att den varit framgångsrik för någon annan. Vad det gäller krossade tomater så älskar jag det också. Och tomatpuré. Och babyplommontomater. Och hur mycket man än älskar det så är det svårt att sätta i sig en hel burk i ett svep. Och som alltid - är man ute efter viktnednång så är det till syvende och sist kcal in och kcal ut som räknas.

  • Mycket engagerad
    119 inlägg
    19 mars 2011 07:33

    Tomater innehåller lykopen - ett fantastiskt ämne som inte förstörs av konservering eller uppvärmning. Käka tomater! Jag tycker det är jättegott att snabbt woka på färska sockerärter, babyplommontomater och majskorn, strö på lite flingsalt. Färgglatt, vackert och mumsigt.

  • Veteran
    3541 inlägg
    19 mars 2011 14:21

    Jag håller med dig Bummlan att det blivit en överdriven jakt på kolhydrater, men över 50 E% kolhydrater per dag tror jag ändå är lite för mycket för någon som vill försöka tappa i vikt, av bl.a. mättnadsorsak och ökad fettinlagring när blodsockret höjs. De som har mycket E% kolhydrater tenderar nämligen att få för lite mängd protein, och man bör ha en balans mellan de olika näringsämnena. Men har man som du anger en E% protein på 34 och kolhydrater 42 en dag så är det ju ändå bra. Det är ju under 50 E% och dessutom kolhydrater med lågt GI s.k. långsamma kolhydrater. Och som mamsens skriver är det svårt att få i sig för mycket kolhydrater av enbart krossade tomater. Så ät på!

  • På gång
    15 inlägg
    20 mars 2011 20:34

    Tack för alla kloka svar! Jag fortsätter med mina mumsiga tomatröror!