Nykomling
8 inlägg
Hej! En allmän fråga. Brukar ni skriva in om kryddor och salt används? Har det någon betydelse?
Bara salt, eftersom det påverkar vikt och hälsa.
Men hur gör du då liksom? Höftar?
Använder jag salt mäter jag upp hur mycket jag tar, om det inte rör sig om så lite som en nypa havssalt på maten t ex. Då är det är för lite för att kunna mätas, så då för jag inte in det när det är så lite.
Jag brukar lägga in kryddor, åtminstone "joderat salt" eftersom jag då ser hur mycket salt jag får i mig samt ser i mina mineralstaplar att jag fått i mig jod. Det är ett ämne jag annars ligger väldigt lågt på och har funderat över om jag lider brist på. Jag lägger även in andra kryddor ibland f.a. peppar. Färsk chilipeppar innehåller t.ex. mycket c-vitamin. Andra kryddor innehåller också näring fast det sällan är inlagt i matdagboken. Mest lägger jag väl in dem för att kunna gå tillbaka (ev. spara) göra om det lika gott vid senare tillfälle om jag vill. Ett tag, när jag åt mycket kanel, ville jag lägga in det för att se hur mycket jag åt under en tid. Tyvärr gick det inte att se på något lätt sätt utan jag fick ändå räkna manuellt. Men det fanns med i alla fall, och man lär sig, om inte annat, hur mycket/lite kryddorna väger.
Okej, tack för tips :)
Jag har struma så jag vet vikten av jod.
Vet någon av er när man väger mat. Nu vägde jag en kycklingklubba som vägde 200 g med ben och sånt. Knappade då on kycklingklubba med skinn. Ska man ta bort benet och sen väga? Känns som det blev galet mycket protein för en klubba där hälften är ben.
Ja, man räknar bort benen. Enklast är att man väger först innan man äter hur mycket klubban i sin helhel vägde. Och när man väl har ätit upp, väger man benen igen, och då kan man veta hur mycket man faktiskt har ätit. Lite omständigt, men ganska enkelt ändå.
Tack för svaret. 😃