Utmärkt medlem
555 inlägg
Hej! Undrar vad man använder mandelsmör till, kan man ha det på smörgås t.ex eller vad brukar ni använda det till???
Jag jämförde MD jordnötssmör med det jag har och något socker kan knappast förekomma i det eftersom MD jordnötssmör har färre kolhydrater än detta som endast innehåller rostade jordnötter och havssalt ( 14,3 resp 16%). Däremot lite mer fett (51 resp 48,9%) (och mindre mängd protein (22,6 resp 25,6%).
Jordnötssmöret i MD:s livsmedelslista, den från slv, har socker och fett tillsatt. Här kan man läsa om innehållet. http://www7.slv.se/Naringssok/LivsmedelDetalj.aspx?LivsmedelsId=1559
Okey. Då är det förvånande att det innehåller färre kolhydrater än det där det inte förekommer något tillsatt socker alls, utan bara rostade jordnötter och salt. Men det är väl för att det är utspätt med tillsatt fett. Fast näringsfördelningen skiljer sig trots allt inte så mycket åt. Men för vissa är det säkert viktigt. De som vill hålla ner antal kolhydrater bör alltså välja det jordnötssmör som innehåller socker… När det gäller mandel kontra mandelsmör, så stämmer det ju att det bara innehåller mandel, men för att få rätt näringsbalans, fettmängd och kolhydratmängd, så kan man inte bara välja vanlig sötmandel/mandelmjöl i livsmedelslistan. Mandelsmör innehåller 575 kcal fördelat på 3,5% kolhydrater, 21% protein och 53,5% fett. Mandel 527 kcal fördelat på 29,5% kolhydrater, 20,5 % protein, 39,1% fett. Procentsatsen är alltså gram/100 gram, inte energiprocent.