Hej! Jag saknar funktionen att kunna ange egen mat i gram. Det gäller iofs alla egna recept men framför allt om jag gör egen dressing, potatissallad etc. I en skål med dressing är det inte alltid lätt att avgöra vad som är 1 portion av 6. Visst kan man väga allt och sen räkna procentuellt på det men det är så krångligt. Eftersom programmet ändå slår ihop allt vore det bra om man kan ange hur mycket man äter i gram. Detta skulle underlätta ofantligt mycket! (Och finns redan denna funktion men jag missat det så får någon gärna berätta hur man hittar den...).
På gång
23 inlägg
Det kan bli komplicerat att både ha det i gram och portioner. Ska höra mig för!
Fast om jag gör köttfärssås på 400g köttfärs, 400g tomatkross och 100g lök och kallar det 4 portioner blir det ju 100g köttfärs, 100g tomatkross och 25g lök per portion dvs totalt 225g på en portion? Eller tänker jag bakåfram nu?
Oj, tack för snabba svar! :-) Johan: Jag tänkte om man kan skippa att välja portioner om man vill. Gör man såser etc är det svårt att avgöra hur många portioner man gör. Vi gör ofta dressing som vi har i några dagar i kylskåpet eftersom vi äter sallad ofta t ex. Om man inte väljer portioner utan programmet enbart utgår från gram så slår den ju ihop gram av allting och sen borde ju databasen kunna räkna ut hur mycket kalorier etc det blir när man äter ett visst gramantal? Tycker inte att det borde vara en så krånglig grej jämfört med det system som är nu. Haha, i mitt huvud är det busenkelt men det är svårare att förklara hur jag menar märker jag. :-) LadyG: vet inte riktigt om du vänder dig till mig eller till Johan nu? När det kommer till en portion köttfärssås är det relativt enkelt men om vi säger att du gör en stor skål med dressing som ni ska ha till sallad tre dagar framåt. Nu måste man i så fall bestämma att "det här är 20 portioner" och sen försöka sleva upp en tjugondel. Eller tänker du att man själv slår ihop allt, delar med tjugo, får fram gramantal per portion, väger det man tar, räknar ut hur många portioner det är (t ex 2,37 portioner) och skriver in det? Känns som att det borde vara enklare för en databas att räkna ut det enkelt och snabbt?
Aah, nu är jag också med :-) Om jag gör min köttfärssås vet jag att hela kalaset väger 900g, så om jag tar 300g (dvs 1/3-del av alla ingredienser) av det borde databasen kunna räkna ut hur mycket kalorier det blir, ge mig en halvtimma me dpapper och penna så fixar ju t om jag det.
LadyG: det är inte alltid lätt att förklara det som är lätt i huvudet, haha. Jag har jätteproblem med det här eftersom min man äter större portioner än mig, men inte riktigt två etc etc etc. Ibland orkar jag bara inte krångla och då kan jag skita i att fylla i en måltid vilket är dumt. Det var det jag tänkte att databasen borde kunna räkna ut att det man tar (t ex 147 gram) av den färdiga rätten (t ex 763 gram) är x % av sammanslagna ingredienser och därför x antal kalorier, fett etc.
Jag gör också så. Väger hela den färdiga rätten och bedömer antal portioner. Säg att jag lagar en rätt som väger totalt 600 gr och jag räknar med att det är 4 portioner. Då väger varje portion 150 gr. Och sen väger jag min portion. Och om den då väger 100 gr så delar jag 100 med 150 och får fram att jag tagit en 0,66666666666667 stor portion. Avrundar till o,7 och vips så har jag rätt mängd i MD. Och får rätt mängd av allt i näringscirkeln och stapeldiagrammen. Enda gången det blir krångligt är när jag lagar så stora kok att vågen inte pallar. Annars funkar det bra. Brukar också skriva in portionsvikten i receptrubriken. Så vet jag om det blir mat över som ska ner i frysen.
Tänk om MD kunde göra den uträkningen åt en istället :-)
Det vore sagolikt :)
Ja vi får hålla tummarna. :-)