Jag har tidigare ätit mycket kolhydrater i kosten men sedan ett par år tillbaka äter jag mer åt GI-hållet. Då och då händer det, speciellt på förmiddagarna, att jag får lågt blodsocker. Åtminstone gissar jag att det är det som händer - jag svettas och blir darrig och känner mig hungrig. Speciellt om jag t ex motionerar eller jobbar i trädgården ett par timmar efter frukost. Jag blir tvungen att äta något. Men vad beror det här på? Egentligen borde jag inte behöva äta, jag har ju ätit en bra frukost. Min egen teori är att jag har producerar för mycket insulin efter alla år med kolhydratrik kost. Att jag har haft lite insulinresistens, som har blivit bättre när jag har lagt om kosten. Och att jag därför nu får ett för lågt blodsocker när jag anstränger mig. Men vad ska jag göra åt det? För jag vill ju gå ned i vikt och om jag äter när jag känner av det låga blodsockret får jag i mig för mycket kalorier. Tacksam för alla synpunkter. Är det någon som känner igen sig?
Veteran
1046 inlägg
Tack för svaret wixen. Jag äter havregrynsgröt med solrosfrö och russin. Ingen mjölk och inte någon sylt eller juice eller liknande.
Hur lång tid från frukost känner du så? Komplettera gärna gröten med ett kokt ägg. Det sänker GI ytterligare och håller dig mätt längre. Du kan också prova att byta ut havregrynen mot råg. Det mättare bättre än havre. När det gått några timmar kan det vara dags för ett mellanmål. Keso eller kvarg med lite bär/frukt och/eller fröer/nötter är ett bra alternativ. Krydda gärna med kanel som ger lägre (stabilare) GI och dämpar sötsug.
Mait - jag känner det efter kanske 2 timmar. Jag är ju egentligen inte i behov av mer mat, min frukost är bra och ger den energi jag ska klara mig på fram till lunch. Men blodsockret faller och jag tror det har att göra med att det behövdes mer insulin förr, men att det nu inte behövs lika mycket. Kokt ägg kan vara en bra grej.
Blodsockret faller snabbare ju högre GI din måltid har. Ett kokt ägg hjälper till att stabilisera det. Och som sagt använd gärna kanel på gröten :-) En rejäl frukost gör att du står dig längre. Lägg hellre till ett litet mellanmål. Det gör också att du håller ditt blodsocker stabilare fram till lunch.