Nykomling
5 inlägg
Halloj! Jag ska gå ner lite i vikt och funderar lite på om det är bättre att äta ett bröd med t ex mycket frön och grovt mjöl som alltså har lågt GI (och också relativt mycket kalorier) eller om det är bättre att satsa på ett bröd utan frön och därmed höja GI något men också minska kaloriintaget... Klurigt! Någon som har ett svar eller lösning? Tack så mycket för det i så fall!
De frön du talar om är då antagligen, solrosfrön och linfrön? Jag gillar inte GI-begreppet riktigt, då det är lätt att missbruka. Gillar inte enkla/korta beskrivningar/lösningar alls, men det har nog de flesta fattat, när de läser mina LÅÅÅÅNGA inlägg :D Jag äter inte särsklit mycket bröd, då det faktiskt oftast innebär att nyttigt och bra bröd ger mer kalorier. Kan vara bra som frukost, eller som lunch, då det bör intas lite mer energi än övrigt på dagen. Skulle jag välja ett bröd skulle jag ändå prioritera det mer energirika/GI-låga brödet. Ger en jämnare blodsockernivå, nyttiga fetter och antioxidanter, och en längre mättnadskänsla. Allt kan ju inte handla om kalorier, får ju se till VAD man äter också :). Att äta vitt bröd är att välja bort allt det nyttiga, och det är inte bra oavsett om det innehåller mindre energi. Det finns ju alltid det mörka surdegsbrödet och liknande, men du kanske är som mig och inte klarar av att äta detta. Jag gillar inte detta pga den just lite sura smaken. Men om du gillar det så kolla efter det istället för AXAs eller Pågens "vanliga" utbud. Fazer gör en del bra sådant bröd har jag sett.
Tack så jättemycket för svaret! Jag har varit inne på samma spår som du, att hellre äta "GI-vänligt" än det motsatta.
Välj det bröd med fler kalorier och frön som du kallar GI-bröd, det håller dig mätt längre och är bättre för din hälsa!