På gång
15 inlägg
Hej :) Jag har kommit fram till att jag äter lite för mycket kolhydrater. Jag söker på internet men hittar ingen bra sida där det står vad som innehåller långa och snabba. Jag måste få veta vad som innehåller vad. Och folk säger till mig att det innehåller mycket kolhydrater i knäckebröd, men är det då bättre att äta ett grovt mjukt bröd? Snälla svara. Kram<3
Lite generellt kan man säga att vitt är snabbt och brunt är långsamt. Det är en ganska grov generalisering men det fungerar för det mesta ganska bra. Vitt bröd, vit pasta, vitt socker, vitt ris etc = snabba kolhydrater grovt bröd, fullkornspasta, råris = långsamma kolhydrater För mig räcker den indelningen, så jag har nog aldrig gjort någon nogrannare undersökning än så. Käckebröd äter jag också, och det innehåller en del kolhydrater men också en del fibrer så i min värld är det en bra sak, i måttliga mängder :-) Om du istället lägger mager skinka och gurkskivor på knäckemackan istället för t ex ost får du ju ner antalet kalorier en hel del, utan att för den skull behöva ge upp knäckebrödet om du verkligen vill behålla det.
Här finns det en lista http://www.paulun.se/gi_tabeller.aspx
En annan "regel" är att ju grövre struktur desto lägre GI och därmed långsammare kolhydreter. Bröd med skaldelar (ex. grahamsmjöl el grovt rågmjöl), hela korn (kross), fröer och nötter innehåller således lägre GI och långsammare kolhydrater än helt slätt bröd oavsett färg. Fint rågmjöl och fint vetemjöl skiljer inte så mycket utan det handlar mer om struktur. Låna en bok om GI så lär du dig en del om långsamma resp. snabba kolhydrater. Långsamma kolhydrater mättar mer.
tack för era bra svar :)