Halloj! Jag tycker har en fråga om när man ska lägga in vad man ätit här på matdagboken. Hur gör ni? söker ni i livsmedelsbasen och söker på allt ni ätit? T.ex idag åt jag chili con carne utan ris till lunch med en blandsallad. Lägger ni in då först chili con carne och sen varje ingrediens ni haft i salladen? som gurka, tomat, sallad, paprika? Eller om man ätit svampsoppa t.ex, hur lägger man in de? Svårt att hitta just den svampsoppan när man söker här.. Svårt att förklara hoppas någon av er förstår vad jag menar.. :)
På gång
13 inlägg
Jag brukar göra chili på ungefär samma sätt varje gång så jag har lagt in det, och nästan alla andra rätter jag normalt lagar, som favoritmåltid. Sen lägger jag bara till 1 portion av det från favoritmåltider i matdagboken. Behövs det justerar jag lite i efterhand, t ex om jag haft i någon extra ingrediens som inte finns med i receptet eller om jag uteslutit något. En vanlig grönsallad däremot brukar jag lägga till ingredienserna var och en för sig, eftersom jag äter det så sällan att jag inte har det som favoritmåltid. Om jag absolut inte vet vilket recept eller ingredienser som använts, t ex om jag skulle välja svampsoppa på restaurang, så väljer jag det i Livsmedelsdatabasen som kommer närmast min egen gissning. Eller så fyller jag i det som egen kaloriberäknat måltid och gissar själv.
Okej ! :) men om du nu lagar chili con carne, lägger du in köttfärs.. bönor.. lägger du in varje ingrediens för sig LadyG?:)
Nej, jag lägger alla ingredienserna i en favoritmåltid, och det behöver man bara göra en gång. Favoritmåltiden finns kvar i listan sen. Det är favoritmåltiden jag lägger in sen :-) Favoritmåltid: http://www.matdagboken.se/?p=matdagboken&m=3 (om favoritmåltider: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=49)
tack :)
Jag använder också ofta favoritmåltider. Om man gör efter ett recept kan man väga och/eller räkna ut hur mycket ingredienser det går åt för t.ex. 100 g och lägga in det som en portion. Då är det lätt att lägga in mer exakt mängd när man äter rätten igen. Om jag t.ex. gör en gryta så vet jag hur mycket som ingår i 100 gram, och om jag då äter 230 gram så kan jag lägga det som 2,3 portioner. När det gäller sallad så finns det lite olika varianter i livsmedelsdatabasen om man inte vill lägga in varje ingrediens för sig. Jag har för mig att det finns en grönsallad som innehåller just isbergssallat, gurka, tomat och paprika. Kolla :-)