Till helgen tänkte jag bjuda min dejt på middag, hemmagjord sådan. Håller vädret i sig blir det nog lite grillat. Jag tror och hoppas att det kommer uppskattas om jag gjorde maten lite mer åt LCHF hållet då han äter efter den metoden. Jag gör det däremot inte. Så vad gör jag för tillbehör till grillat? Köttbiten bör ju kunna vara den samma. En sallad till honom kanske? En bit halloumi, är det ok? Lite rostade potatis blir det nog till mig. Brukar ha lite gräddfilssås till, den är ju fet och bra. Brukar smaksätta med färdig dip-mix, är den ok? Blir det något över av såsen/dippen så kan det bli lite grönsaker att dippa framåt kvällen. Vilka är ok enligt LCHF? Jag brukar dippa gurka, paprika och minimajs. Jag tror inte han äter så jättestrikt LCHF, men lite vill jag ju anstränga mig :)
Mycket engagerad
128 inlägg
Nu är jag ju inte LCHF:are, men kanske en broccoligratäng om du vill bjuda på något matigare än en vanlig sallad http://levamedlchf.se/broccoligratang/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=broccoligratang Om du inte själv gillar blomkålsgratäng så kan du ju göra en "liten" portions gratäng till honom, tycker det ser trevligt ut när man får en egen liten ugnsform =) Och så hittade jag en röra/sås som lät smarrig http://matgiken.wordpress.com/2011/12/30/kramad-purjolok-till-kott/ Den måste prövas nån gång just till grillat kött!
Kollade runt lite. Gräddfil, gurka, paprika och minimajs borde vara helt OK alla under 5g kolhydrater/100g Dippmixen var lite häftigare de jag kollade in var 62g kolhydrater/100g och uppåt http://www.olw.se/ under "våra produkter" finns det olika dippmix och innehållsförteckningar. Så kanske säkrast att krydda själv =) Halloumi verkar ok 2,5g/100g Ha en bra dejt =)
Angående dipmixen. Man äter väl inte 100 gr mix själv. En påse innehåller 24 gram, och delar man den på två personer blir det 7,7 gr per person.
Så klart man inte äter 100g dippmix per person =) Men jag har hört att man skall hålla sig till livsmedel som innehåller max 5g kolhydrater per 100g produkt. Detta kan väl oxå variera beroende på hur strikt lchf man kör. Men som sagt jag är ingen LCHF:are, så jag har inte 100% info Försöker bara hjälpa =)
Du kann kanske göra en rättikagratäng til din date i stellet för potatis. Det är jätte gott. Jag ville smaksätta dippen själv. Broccolisalat är också jätte godt. Bara Broccoli, bacon och rödlög med dressing av cremefraiche 34%, mayo, fransk senap, vitvinsättika, salt och lite gran sukker. Nina
Hej! Jag äter enl LCHF, det är helt ok med halloumi-ost som tillbehör till grillad kött. Även fetaost är helt ok att äta. Jag brukar även grilla tomathalvor som är först penslade med lite olivolja, strö över lite grovmalen svartpeppar, flingsalt och sist oregano. Jag brukar räkna med 2 halvor per person. Sedan kan man ju grilla zucchini/squash/aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor, pensla lite med olivolja, salta och peppra lite. En god gräddfilsås kan du göra enkelt med krossad vitlök, mynta, salt. Lite svalkande om köttet är lite starkare kryddat. Jag gör även en form av "potatissallad" fast utan potatis...Koka blomkål (fryst), blanda cremefraiche och dill, salta och peppra lite..Blanda ihop allt, kan serveras både kallt och ljummet och jag tycker det passar till det mesta. Nu har du fått en hel del tips av oss, hoppas du hittar något som passar till er båda, lycka till med din dejt!
Coleslaw som tillbehör fungerar, om man gillar sånt. Vitkål, majonnäs, gräddfil, senap - superenkelt. En lagom stor portion tycker jag är knappt 2 dl strimlad vitkål. Håller med Salsasyrra om att potatissallad fast med kokt blomkål funkar jättebra! En favorit hemma hos mig. Om man skippar "tillbehör" så kan man grilla mer grönsaker och ha till utan att kolhydraterna skjuter i höjden. Typ paprika, tomat, zuchini, champinjoner och lite morötter och lök. Egen bearnaise eller Lohmans hot bearnaise är en bra sås till grillat kött, fast ingen höjdare till coleslaw kanske :-) Jag gillar tzatziki också, gjord på lite fetare yoghurt, men det är ganska mycket kolhydrater i vitlöken för mig som ääälskar vitlök och gärna tar ett par klyftor själv. //Ida
Jag har 3 tips: Det första är att faktiskt fråga honom, han uppskattar säkert att du frågar då det visar att du tänker på honom =) Tips nr 2 är parmesangratinerad fänkål som enkelt görs i ugn: Skiva fänkål och koka i (lättsaltat) vatten ca 10 min. Lägg i ugnsform och strö riven ost över. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader. Går ju att göra i form brevid din potatis. Tips nr 3 är ugnsrostade grönsaker typ halverade körsbärstomater, zucchinibitar, halva champinjoner, blomkålsbuketter etc i foem, lite olivolja och (balsamvinäger om LCHF tillåter det), gärna strimlad bailika och så salt och peppar. 20-25 min i 225 grader brukar räcka. Guacamole brukar funka till grillat också, gott och borde vara LCHF-riktigt.