Jag försökte köra LCHF förra hösten. Jag mådde bra av det och var tillfreds med att slippa sötsug etc. Men jag orkade inte jogga. Jag vill kunna jogga, men upplevde att det blev jobbigare och jobbigare för varje pass. Så åt jag kolhydrater och kände det som om jag skulle kunna springa hur långt som helst. Så jag började äta kolhydrater igen. Och sedan hände stress och annat och saker och ting spårade ur och det lev varken jogging eller LCHF. Nu vill jag börja med LCHF igen. Men jag vill fortfarande orka träna. Ni som har ätit enligt LCHF länge, orkar ni löpträna? Är mjölksyran, tyngdkänslan och muskeltröttheten något som går över efter en viss period eller är löpning och LCHF helt enkelt en dålig kombination? Jag vore tacksam att få höra lite erfarenheter om LCHF och konditionsträning!
Engagerad
56 inlägg
Jag har testat GI och LCHF när jag joggar och har inte upplevt några problem, snarare tvärtom. När jag äter kolhydratrik kost försämras min ork, jag sover sämre och är allmänt "segare". Det blir dock något bättre med fullkornsprodukter än det vanliga "vita". Så funkar jag, alla är olika individer med olika behov när det gäller maten. Lyssna framförallt på din kropp och försök att vara den till lags så löser det sej nog till det bästa. Lycka till!
Jag ska vara lite fräck och påstå att du tränar fel i så fall, i förhållande till din kropp och kost. Din kropp har tydligen vant sig vid "kolhydratsdrift" (åh vad jag hatar det ordet). På LCHF tillför du max 20g kolhydrater per dag, vilket gör att kroppen får soppatorsk när du börjar varva kolhydratsmotorn. Och eftersom du inte hållit dig till LCHF strikt har kroppen aldrig behövt vänja sig av med kolhydratsdriften. Varje gång du har sprungit har den haft kolhydrater att tillgå, och kunnat varva kolhydratmotorn bäst den velat. Det du behöver göra är vänja kroppen vid att använda fett som bränsle, detta lär den sig inte själv och det är inget som sker per automatik. Långpass, lugna pass på över 90 minuter i pratfart, löser det problemet. Om sen pratfart är marginellt snabbare än promenadfart spelar ingen roll. Du ska inte dra på för mycket, då börjar kroppen ta av kolhydraterna. Succesivt kommer kroppen att lära sig använda fett som bränsle, och de långa passen kommer att kännas lättare. Frestelsen att öka farten kommer att finnas där, men det är inte meningen att du ska göra på de långa passen, öka då hellre tiden du rör dig. Det är helt ok att varva rask romenad med lugn löpning. Eller att välja att gå i uppförsbackarna för att orka hålla igång längre istället. Eller stanna var 20:e minut, pusta lite och sen jogga igen. I takt med att kroppen vänjer sig vid att använda fett som bränsle kommer du att upptäcka att du blir uthålligare, samtidigt som du blir snabbare utan att öka ansträgningen. Sök på Maffetone, eller skumma igenom den här sidan: http://www.isegran.com/jogging/maf.htm Colting och Ferry är två stycken som med all önskvärd tydlighet visar att det går utmärkt att prestera på elitnivå med LCHF-kost.
Glömde tillägga att den berömda väggen en del löpare talar om är sannolikt den punkt då kolhydraterna i de arbetande musklerna är slut. Kroppen tvingas att gå över till fettdrift väldigt abrupt och är man inte van vid det är det både jobbigt och plågsamt. Tempot sjunker för de flesta väldigt mycket då, kroppen skriker av trötthet och omdömet försämras drastiskt.
För din del tycker jag att det nog vore bättre att du tog en lagom snabb promenad varje dag det är också väldigt nyttigt, jag tycker inte man ska hårdköra direkt när man börjar med LCHF. Men det är ju olika från person till person. Men 30 minuters promenad varje dag gör också nytta. Det är ju regelbundenheten som jag tycker räknas.
Tack för era tips och råd! Promenader är jag inte mycket för. Men jag joggar marginellt snabbare än promenadtakt, ett tag. Tills det blir vår och ljust om kvällarna igen håller jag mig till träning på crosstrainern här hemma framför datorn. Det kanske kan sägas motsvara de långa stillsamma joggingpassen och promenaderna ni rekommenderar. Det känns i alla fall helt ok i kroppen än så länge.