Utmärkt medlem
803 inlägg
Kollar jag mina staplar i matdagboken så ligger jag ofta lågt på: Kalium, jod, C-vitamin, B9, järn, magnesium, zink, B6. Vad kan jag äta mer av som innehåller dessa? Tacksam för tips!
Här kan du kika på olika salter och mineraler och där står lite om vad som innehåller de: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Saltmineraler/ och här är vitaminerna: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/ Till höger på sidorna kan du välja t.ex B6 osv.. Hoppas det kommer till någon hjälp! :)
Vet inte om du har tillgång till Näringstoppen under Matdagbok. Där kan du söka på olika vitaminer mm och se vilka livsmedel som innehåller det.
God morgon! Näringstoppen, som Gittan också föreslog, är en funktion som du skulle kunna ha nytta av: http://www.matdagboken.se/?p=matdagboken&m=8
Men så najs! Tackar! Ska genast kolla. =)
Näringstoppen har jag helt missat! Den var ju toppen!! :)
Ja, fast där hamnar ju allt som går att äta... Jag skulle vilja ha en LCHF-näringstopp så man slipper leta så bedrövligt. =)
Järn hittar du i gröna bladgrönsaker, framförallt spenat :) Upptaget av järn blir bättre om du samtidigt äter C-vitamin - paprika är rikt på c-vitamin. Skaldjur innehåller zink, vet inte om de innehåller magnesium dock. Jag äter tillskott just med kalium och b-vitaminer eftersom jag har konstaterad brist sedan tidigare. Men näringstoppen är super, hoppas det blir lättare för dig nu =)
Många fröer innehåller de mineraler du efterlyser. Pumpafrö, solrosfrö(kärnor), sesamfrö t.ex. men även vanlig sötmandel tror jag. Kakaopulver innehåller också mycket av de där mineralerna och är något jag tar till när jag behöver få upp mängden mineraler. Ta en tsk (ca 6 g) i en kopp varmt vatten eller mjölk/grädde, ev. sötningsmedel om man inte vill ha socker, eller i kvarg, eller nåt annat gott :-) C-vitaminer finns som sagt i paprika (det räcker med ett par skivor för att fylla dagsbehovet) och vitkål, eller kål av vilken sort som helst egentligen (vilket är godkänt LCHF-livsmedel). Jod. Där är joderat salt (bordssalt med tillsatt jod) och havsmat (t.ex. räkor) den största källan.