icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Linfrön

På gång
27 inlägg
10 maj 2009 10:16

Känns som om jag är helt grön på detta område men har nyss köpt hem linfrön eftersom det pratas om att det är så nyttigt och bra. Vilket är bäst krossat eller hela om man ska ha det i tex fil/gröt?Ungefär hur mycket ska man använda sig av? Vad annars kan man använda linfrön till? Har hört det ska vara bra att blanda lite linfrön i ett glas vatten och dricka på morgonen.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    10 maj 2009 16:39

    Båda är bra men på olika sätt, krossade får man i sig veg omega 3 men det ska inte överdoseras eftersom linfrön innehåller en viss mängd gift, max 3 matskedar/dag tror jag det var men jag kommer sällan över 1 msk (även fast jag äter linfröolja). hela hjälper magen att arbeta (fibrer bla) och hela tar kroppen inte upp linfröna utan dom passerar hela så man behöver inte oroa sig för giftet (men en massa toagående om man överkonsumera det men det märker man bäst själv hur mkt som passar)

  • Mycket engagerad
    103 inlägg
    10 maj 2009 16:52

    Hela är nog bäst eftersom man som Rapchic säger inte behöver oroa sig för giftet. Vegetabiliskt omega3 kan kroppen bara tillgodogöra sig någon promille av, så den vinsten är inte särskilt stor. Om man är trög i magen kan det vara värt att testa i ett glas vatten, bäst om de då får svälla en stund.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    10 maj 2009 18:43

    och om man har hela frön i tex bröd tugagr man ju sönder några = lite omega 3 och antagligen inte förgiftning (blir mkt linfrö per bröd isåfall)

  • Veteran
    5096 inlägg
    10 maj 2009 22:28

    Kroppen måste göra om den omega-3 variant som finns i krossade linförn till "riktig" omega-3 som vi kan tillgodogöra oss. Det är dock inte alltid denna process fungerar hos alla. Jag äter alltid linfö hela.

  • Mycket engagerad
    104 inlägg
    11 maj 2009 08:42

    Hm....nu blev jag lite fundersam. Jag har alltid krossat linfrö i min morgongröt, för jag trodde att det var det bästa. Men är det bättre att ta linfröolja istället, tillgodogör man sig det bättre?

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    11 maj 2009 09:23

    i linfröoljan finns ju fortafarande det där vad det nu heter giftet så det ska inte heller överdoseras, jag tar linfröolja för det är lättare för mig att se hur mkt jag får i mig (det står ju rekomenderad dos på flaskan) dock ska man inte värma upp linfröoljan

  • Veteran
    5096 inlägg
    11 maj 2009 10:09

    Personlkigen använder jag som sagt hela linfrö därför min mage blir så bra av alla fibrer. Hela linfrö kan inte kroppen ta upp något av så energivärdet blir nästintill noll. Däremot gör de underverk i tarmkanalen, sänker GI-värdet på måltiden m.m.m.m.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    11 maj 2009 10:29

    beror väl lite på varför man äter linfrön, jag är ju vegetarian så jag får inte i mig DH... vaddetnuheter om jag inte äter alger, men det är dyrt så tills jag har råd så blir det linfröolja, men fibrer får jag i mig nog så på det sätett behöver jag inte linfrö... ... altså är linfröolja, krossade linfrön eller hela linfrön alla bra fast på olika sätt beroende på vad man behöver

  • Veteran
    5096 inlägg
    11 maj 2009 11:05

    Rapchic - Det har du helt rätt i. Det finns även en del omega 3 i valnötter..

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    11 maj 2009 14:46

    tyvär tål alla inte valnötter (till exempel jag) :(