icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

lite konstig fråga om rått/tillagat

Mycket engagerad
143 inlägg
7 oktober 2010 23:54

Hallå. En sak som jag funderat på länge är OM och i så fall HUR näringsvärdet ändras när man kokar/steker/bakar olika livsmedel. Från kemin i skolan (förra seklet...!) minns jag att uppvärmning ibland hjälpte till med kemiska reaktioner. Och eftersom mat också är kemi (molekylerna!) så undrar jag...Mjöl, gryn gentemot bröd, grötvissa grönsaker/rotsaker ändras tydligt - morötter texoch jag som är lätt laktosintolerant, varför kan jag tex äta fil men inte vanlig mjölk? Fil innehåller väl också laktos?  Att vitaminer kokas bort har man ju hört och att fibrer mjukas upp, det vet alla gröt-lovers. Men betyder det något för kaloriintaget? För vitaminerna? Mineralerna?Googla och gissa kan jag själv, men är någon kunnig "på riktigt" om detta av alla som hänger här?