icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Lite svårt att komma upp till 33% för Proteinintag per dag!

Nykomling
0 inlägg
5 april 2013 01:44

En nybörjares fundering och konstaterande! Jag är nybörjare med denna dietmodell - Isodieten! Varför jag valt den beror på att jag vill äta av samtliga tre beståndsdelar vad gäller Fett, Protein och Kolhydrader. Nu har jag prövat i fyra dgr och min sammanlagda näringscirkel ser ut så här: Fett 40%, Protein 19% och Kolhydrater 39%. Detta ska då jämföras med Isodietens mått för respektive del nämnligen 33% av vardera! Jag är faktiskt så nöjd man kan vara efter så kort tids utövande. Det jag reagerar på är dels mitt proteinintag, vilket är för lågt och jag har lite svårt att komma upp i nivån 33% både per dag och totalt för dessa 4 dgr som jag registrerat. Det jag vill kunna åstadkomma är att sänka kolhydrat% och höja protein% med motsvarande till 30% respektive 28%. Därefter får jag ta itu med Fett%intaget oh sänka detta också med åtminstone 5%enheter till 35% och höja proteinintaget ytterligare till precis 33%. Då är det nästan fullkommligt i enlighet med Isodieten. Jag sneglar också på Medelhavsdieten men den har hälften så hög engergi% av både Protein och Kolhydrater nämnligen 25% vardera och 50% Fett Kcal per dag av rätt fett! Dessutom är Kcal-intaget per dag 1200-1300. I Isodieten är det 1600 Kcal per dag som förordas! Skulle jag satsa på Medelhavsdieten såsom mina resp %-satser ser ut idag efter fyra dgr så borde jag sänka Kolhydraterna med 14%enheter och ge 10%enheter till Fettintaget och 4%enheter till Proteinintag/dag. Slutsats: Vilken modell jag väljer så MÅSTE Proteinintaget ÖKA och då mest i Isodietmodellen och Kolhydratintaget MINSKAS mer i Medelhavsmodellen och mindre i Isodietmodellen! Fettintaget bör ÖKAS i Meldelhavsmodellen och MINSKAS en del i Isomodellen. Jag vet inte vilken av dem som är lättast att snegla mot/väljas för mig utifrån mitt nuvarande Kcal-intag. Men i det stora hela är jag ganska nöjd med att kunna konstatera att jag äter någorlunda allsidig mat och också inom Isomodellens Kcal-intag per dag inkl viktminskning med 500 Kcal per dag - 1600 - såsom jag nu äter! Enligt Medelhavsmodellen skulle jag minska mitt totala Kcar-intag till 1200-1300 per dag. Jag försöker mig på att fortsätta på den väg som jag nu börjat med Isomodellen som förebild med 33% Kcal av vardera Fett, Protein och Kolydrater och då verkligen satsar på att öka mitt Proteinintag och också i första hand försöka att sänka mitt Kolhydratintag med motsvarande %-sats och Kcal per dag med åtminstone + - 10% med Protein resp Kolhydrater! Ja det här blev en räkneoperation med vilken jag ville illustrera dels hur jag hittills lyckats komma in i TÄNKET med min mathållning och då också dels via denna förträffliga MATDAGBOK OCH Plusmedlemsskap få åtkomst till verkligen bra redskap för att lätt kunna se vad som bör/MÅSTE justeras i de tre beståndsdelarna samt att naturligtvis också äta mycket grönsaker och dricka ordentligt med vatten per dag inte att förglömma! Totalt har jag 13 kg - drygt 6 vetemjölspaket som jag släpar omkring med, vilket är så dumt! Mitt slutmål har jag satt till den 15 november i år att äntligen återfå min målvikt för min längd nämnligen 72 kg att bära upp på ett ståtligt vis på min 171 cm långa kropp!!!!!!!! Det är Peärskans slutmål! Ni som vill peppa, komma med bra förslag att åstadkomma detta får gärna höra av er!

  • Veteran
    5096 inlägg
    5 april 2013 16:23

    Välkommen hit! Mitt förslag är att inte stirra dig blir på siffrorna 33%. Här kommer mina förslag utifrån det du skrivit, förutom att föra matdagbok: 1. Hålla dig under ditt energibehov. 2. Äta mer protein enl den diet du valt, isodieten. 3. Hålla nere på kolhydraterna. Lycka till och trevlig helg!

  • Veteran
    3541 inlägg
    5 april 2013 22:29

    Utan att ha tittat på din matdagbok har jag som tips att öka mängden protein genom att, förutom äta mer kött, fisk och fågel, äta ägg (frukost eller mellanmål) och keso eller kvarg (Arlas namn är Kesella) i större utsträckning (ex.vis till frukost eller mellanmål). Kolhydraterna kan minskas genom att ta bort eller minska brödet (om du äter det) och dra ner på mängden potatis, pasta eller ris till huvudmålen, förslagsvis ta lite till lunch men skippa det helt och ersätta med grönsaker till kvällsmåltiden. Är du plusmedlem så finns ju färdiga menyer att följa som är isokaloriska. Genom att prova dem lär du dig snabbare tänket med energifördelningen. Tips är också att låna böcker, kanske främst då boken "Isodieten", på biblioteket (=gratis) och få lite rätt tänk och bra recept. Jag upptäckte att jag åt isokaloriskt när jag började lägga in min mat (från kostschema av min PT) här i matdagboken. Jag fick som uppgift att skriva matdagbok och gjorde det till en början manuellt men tänkte att det borde finnas på datorn och hittade hit. Jag såg att min energifördelning var lika och lärde mig då att det kallades Isokaloriskt (Iso=lika) och läste då boken Isodieten. Intressant! Förutom näringsfördelningen så finns ju ett helhetstänk så att det blir en allsidig näring även när det gäller vitaminer och mineraler, samt nyttiga fetter. (Vill man gå ett steg längre och äta mer fett och lite färre kolhydrater så finns det LCHQ (Low Carb High Quality)). I boken "Isodieten" finns flera veckors kostprogram med recept att följa men jag hade redan lärt mig tänket med Iso, så jag har inte följt det, men däremot provat en del recept.