icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Lite tefakta

Mycket engagerad
143 inlägg
9 november 2010 09:20

(Jag har fnulat på detta ett tag, alpins fråga kom så lämpligt. Jag delar upp det i några olika poster.)Vitt, grönt + svart te kommer alla från tebusken, Camellia sinensis, och innehåller alla koffein, grönt te i mindre mängd.(Vitt te är en variant som jag inte vet något om mer än att det är "nyutsprungna" teblad, musöronen liksom. Vad det betyder för innehållet av olika ämnen vet jag inte.)Varken rött te eller örtte kommer från tebusken.Rött te är en buske som heter Rooibos - ja, röd buske betyder det.Örtte kan ju bestå av alla möjliga örter: nypon, fänkål kamomill, ingefära, lakritsrot, pepparmynta eller lindblom. Och många fler plus alla blandningar då... En del har effekter som gör att man inte ska dricka dem varje dag.Örteer innehåller inget koffein.Man ska inte förväxla namnet med innehållet.Te med blom- eller fruktnamn är ofta svart te smaksatt med aromämnen eller frukten, inte något "örtte" med blomman/frukten som huvudingrediens.T ex citronte kan vara tre saker:* Vanligt svart te med citronskivor.* Svart te smaksatt med frukt, essens eller aromämnen.* En sockersörja som finns i vissa kaffeautomater. (Liknande säljs i livsmedelsbutikerna som pulver.)Kolla innehållsdeklarationen! 

  • Mycket engagerad
    143 inlägg
    9 november 2010 10:11

    Te, olika varianter:Av alla dessa finns olika kvaliteter, de handlar om odlingsplats, när o hur de skördas, torkning, fermentering osv. Indiska svarta: Darjeeling. Själv gillar jag darjeeling, det är lite lättare. Passar bra även som kallt.Assam är kraftigare, passar bra om man gillar mjölk i teet, kanske kryddat med kardemumma.Sri Lanka: ceylonte, svart te. En viss herr Lipton började odla sitt te där. Rätt kraftigt.Kinesiskt teDet finns många fler varianter än dessa, men här är några som jag gillar: Jasminte: Grönt te parfymerat med jasminblomma. Ofta det du får på kinakrog.Gunpowder: Namnet har inte med smaken att göra, utan utseendet. Det är grönt te som är rullat till små kulor (härav namnet). Gott både kallt o varmt.Oolong: Mittemellan svart och grönt kan man säga.Lapsang souchong: Rökt svart te. Stark kraftig smak, doftar tjära. Gott med citron. Inte gott med mjölk! Gillar du whisky? Testa lapsang!Yunnan: "vanligt" svart te. Perfekt vardagste. Som lingonsylt: Gott, passar till allt, varje dag - du tröttnar aldrig. Om jag bara fick behålla en sort, då blir det yunnan. Japanskt te: har lite speciell smak, grönt te med rostat ris. Det du får på sushibaren. Gott! Bra måltidsdryck, lätt att gilla! (Finns ju annat te från Japan, teceremoniernas förlovade land!)Ryskt te: Själva teet är från Georgien, inte Ryssland. Bryggs traditionellt i samovarer, som kan stå på hela dagen. Ett te som kan dra länge utan att bli beskt. Kan smaksättas med en tesked sylt, den ryska sylten liknar lite svartvinbär men är gjort av ett annat bär. Jag har bara sett syltvarianten, inte det färska. Så mer kan jag inte säga om det.Exempel på blandade teer:Earl Grey - blandat svart te (darjeeling, kinesiskt svart bl.a) med bergamott (en citrusfrukt).English breakfast är även det en svart blandning, med t ex assam i. Det odlas te i andra länder, t ex Kenya.Te är en fantastisk dryck. Men: Te, liksom kaffe, odlas ofta i oändligt stora monokulturer (slår ut lokal flora o fauna) av multinationella företag. Välj gärna ekolgiskt/fair trade eller liknande.

  • Mycket engagerad
    143 inlägg
    9 november 2010 10:18

    Myntate: Klassiskt te från Nordafrika o Mellanöstern. Serveras i vackra glas med alldele för mycket socker i min smak. Men brygger man eget, är ju myntate inte dumt alls, med lite eller inget socker är det ett friskt te som blir jättegott som iste.

  • Mycket engagerad
    143 inlägg
    9 november 2010 11:02

    Iste, ett recept bland många:1 Brygg 5 dl extra starkt svart te (jag gillar lapsang souchong) men ta det du har hemma!2 Lägg i en-två teskedar honung och en halv skivad citron medan det är varmt.3 Ställ det i kylen en stund.4 Fyll på med is till en liter.5 Servera!Går att variera i det oändliga. Köpt iste är för sött i min smak. Vill jag ha saft väljer jag saft, iste ska smaka is och citron!Variera:Grönt te eller varför inte rött? Byt ut citronen mot apelsin. Mums.Som måltisdryck, ta lite eller ingen honung och gör teet lite svagare.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    9 november 2010 11:50

    även gult te och pu-erh (kallas svart te på kinesiska men är inte det vi kallar för svart te) kommer från kina. gult te är dock ganska dyrt (godare än vitt tycker dock jag själv) och pu-erh är inte så jättevanligt (bland pu-erh finns faktiskt två sorter grönt och svart). dett är också riktiga teer som kommer från cemellia senisis (pu-erh kommer dock från assam varianten som är lite ovanligare i kina)ang japanska teer så kan man testa sencha också till tex sushi då sencha förhöjer fisksmaken (inget för dom som inte tycker om fisk smak dock), mitt favvo bland japanska är dock matcha (det te som används i den japanska teceremonin) och gyokurooch rooibus finns som grönt också för dom som föredrar örtteer, grön rooibus är den jag föredrar (den är lite friskare i smaken)

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    9 november 2010 11:53

    iste tycker däremot jag man ska låta dra i kallt vatten.2 msk valfritt te (grönt, vitt eller ljusare oolong passar bäst till denna variant av tillagning)2 dl kallt vattenmer vatten ev sötning?lägg teet i 2 dl vatten och låt dra i kylskåpi 2-5 timmar,blanda ut med mer vatten så du får den så du får teet så starkt du vill ha det (och söta eventuellt, men mer flytande sötning passar bäst då teet är kallt)

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    9 november 2010 11:58

    det som blandannat kan minska upptaget av järn i te är garvämnen som är en slags antioxidant (det som gör te bittert). så man ska helst vänta en halvtimme trekvart efter maten om man vill vara hundra på järnupptaget.men det är inget man behöver oroa sig för om man inte råkar ha järnbrist.ett tips jag har hört men som jag inte vet om det är sant är att kasta första bryggomgången (i kina kallar man det att tvätta teet, funkar nog inte på de flesta svarta teer då de flesta svarta teer kan man bara brygga en gång).och en annan tanke som jag inte heller vet om den är sann är att man kan brygga teet i rätt temperatur och rätt tid, (eftersom om man brygger grönt te fel smakar det beskt, så kanske fler garvämnen lakas ut??? som sagt bara en teori, teet blir godare iallafall)