Jag har en grej jag undrat över ett tag nu, i mitt jobb har jag inte tillgång till kök och/eller micro så jag kan inte laga mat eller ta med lagad mat för uppvärmning. Vi har rixkuponger så det blir lunchrestauranger dagligen och däri ligger problemet...hur ska jag kunna räkna ut vad jag stoppar i mig? Jag väljer i största möjliga mån det, vad jag tror, bättre alternativet av de 3 man brukar kunna välja mellan (kött, fisk, pasta) men ändå, jag har ju ingen större möjlighet att kolla upp vad, och hur mkt av vad jag äter. I regel blir det fisk eller kött med kokt potatis och en rejäl salladstallrik, dock är väl restaurangers såser inte det nyttigaste och jag vill gärna ha en klick sås men tar bara tillräckligt så maten inte blir kruttorr att äta. Min fundering är hur jag ska räkna ut en lunchmåltid? Ngn som har ett bra tips? Hittills har jag bara tagit en siffra, säg ca 700-800 kalorier men det kan ju diffa från lunch till lunch.
Nykomling
1 inlägg
vet inte hur du kan räkna ut men man behöver inte värma matlådor, googla på bento eller obento (japanska för matlåda, dom värmer inte maten utan den är tänkt att ätas rumstempererad), själv brukar jag göra mat till min bento som både kan ätas rumstempererad eller micrad (beroende på hur frusen jag är)
Och fråga restaurangen efter näringsberäkning av de olika lunchalternativen. Antagligen vet de inte, men kanske. Och det HAR diskuterats att det skulle bli lag på det. Vilket jag hoppas att det inte blir, för det är många små restauranger som inte skulle klara det. Men jag tror att det kommer inte att dröja länge innan restaurangerna ser det som ett konkurrensmedel. Hamburgerkedjorne ligger ju faktiskt i bräschen där. Sen undrar jag om du faktiskt inte ska ha möjlighet att värma mat på jobbet. Kolla med ditt fack. För även om du har lunchkuponger så antar jag att de inte är gratis? Om du nu vill vara lite besvärlig, det är ju inte alltid man vill det....
åh på tal om det det finns bentos som är gjord för att hålla maten varm också
Du får fråga dig själv hur pass petig du tycker att du behöver vara när det gäller registreringar i matdagboken. Jag brukar söka efter ett snarlikt livsmedel om jag inte hittar exakt det jag söker och sedan uppskatta vikten om jag inte är säker. Här finns bra tips som kan vara till nytta när man ska välja sin lunch ute på stan: http://www.matdagboken.se/?p=artiklar&ArtikelID=27 KF och ICA har gett ut en e-bok som heter "Mått för Mat". Den har jag haft stor nytta av när jag vill veta hur mycket en medelstor tomat, potatis etc väger. Hoppas du hittar något bra sätt som funkar för dig!
Tack för svar och tips! Får fundera lite över alla förslag men hittills har det fungerat med att höfta, lite som annicao skrev men ibland känns det som att man höftat lite väl mycket/lite, jag vill inte äta för lite heller då jag har ett rätt fysiskt krävande jobb. Jag får lösa det på ena eller andra sättet, jag var mest nyfiken på om ngn löst ngt liknande "problem" själv. @Bummlan: Jo då det finns micro, spis och sånt på min arbetsplats men då jag jobbar ute på vägarna kan det bli lite långt att köra för att ta mig till lunchrummet...tyvärr. Tack!
har inte det behovet själv men har tänkt att ifall jag skulle behöva det skulle jag göra bentos som ska ätas i rumstemeratur (är väldigt känslig för hunger och praktiserade på ett ställe utan kyl därav kom jag på iden men det var efter jag praktiserat där och förlorat 6 kg :/ )
Jag är också hänvisad till "dagens rätt", men jag tycker det funkar rätt bra ändå. Man lär sig efterhand att måtta, och om man bara äter med måtta också (vitsigt va) så är det inga problem. Jag brukar satsa på att försöka få i mig ca 100 g kött/fisk/fågel och 50 g potatis/ris/pasta (50 g potatis är som en äggstor potatis) och fyller upp med grönsaker. På många av livsmedelslistans färdiga rätter t.ex. lasange (som du hittar i listan via matdagboken) så anges en normalportion inom parantes och är man osäker kan man ju alltid dra till med det.