icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Mår illa och tappat aptiten

Nykomling
2 inlägg
17 februari 2014 20:53

Har nyligen börjat med LCHF för att se om jag kan få bukt med mina magproblem (ev.gallsten/ev IBS) Har bara ätit i en dryg vecka. Någon dag har gått bra, men de flesta dagar har jag mått illa, känt mig äcklad att äta fet mat och haft ont i magen. Kanske är det nybörjarproblem kopplat till ev.gallsten? Har någon fler känt så? Brukar det gå över? Jag har ingen övervikt, så jag äter inte LCHF för att minska i vikt.

  • Engagerad
    56 inlägg
    22 februari 2014 09:20

    Jag kan bli illamående ibland i samband med morgonkaffet. Jag tror att det kanske beror på kokosoljan på fastande mage. För mig brukar det gå över om jag då hoppar över frukosten och bara dricker vatten och mitt oljiga kaffe. Jag klarar mig ändå utan problem till lunch. Till lunch äter jag gärna sådant som ugnsstekt lax med kall sås gjord på majonnäs och creme fraiche, kryddad med tex dijon. Och fräsch isbergssallad till det. Det innehåller mycket fett och mättar suveränt, men känns (för mig) som fräsch och "oflottig" mat. Jag har läst att många med IBS har mått bättre på LCHF-kost. Men gallsten, när stenarna väl finns där, har jag svårt att se att LCHF är ett bra alternativ. Jag är ingen specialist, men de teorier jag läst om gallsten och LCHF säger att fettrik mat kan förebygga gallsten. Att gallsten sannolikt bildas under fettsnål kost. Att fettrik mat håller gallan flödande och motverkar att stenar bildas. Men som sagt, när stenarna väl bildats är det kanske inte bra att börja med LCHF?

  • Veteran
    5951 inlägg
    22 februari 2014 10:11

    De allra vanligaste stenarna är kolesterolstenar - mer än 80 %. Utsöndringen av galla övermättad med kolesterol (beroende på ökad kolesterolutsöndring eller på minskad gallsyra- eller lecitin-utsöndring) kan sannolikt inte förklaras med en enda modell utan problemet är förmodligen multifaktoriellt. En viktig faktor är den att gallans sammansättning förändras med åldern vilket sannolikt är en viktig orsak till den ökade gallstensförekomsten med stigande ålder. Epidemiologi och riskfaktorer Ett flertal riskfaktorer har identifierats. Exempel på dessa är ålder (över 40 år), kön ( kvinnor har två gånger högre risk att få gallsten), hereditet, graviditet och antal genomgångna graviditeter, högt BMI och höga halter i serum av triglycerider. Dessa har identifierats som oberoende riskfaktorer för utveckling av gallsten. Andra faktorer som spelar roll vid utveckling av gallsten är intag av p-piller (dock fortfarande omtvistat), diabetes, längre tids fasta och kraftig viktnedgång, fett- och fiberhalt i födan, fettdistribu-tion, Crohns sjukdom (en inflammatorisk tarmsjukdom). Det finns däremot ingen riktigt bevisad relation mellan rökning och utveckling av gallsten trots stora studier på detta. Frekvensen av gallsten växlar också mellan länder, landsändar och tider. Det finns vissa nordamerikanska indiankvinnor som har en gallstensfrekvens på 75 % (Pimaindianerna). Hos svarta är gallsten däremot en sällsynt åkomma. I Sverige är gallstensfrekvensen högre i den södra landsänden jämfört med den norra. Källa: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1509 Gallblåsans funktion spelar också en viktig roll för uppkomsten av gallsten. Födointag stimulerar frisättning av cholecystokinin (CCK), som inducerar gallblåsekontraktion och relaxation av den ampullära sfinktern. Cholesterolkristaller, som ansamlas i gallblåsan mellan måltiderna, töms därmed ut vid födointag. Vid nedsatt tömning, t ex vid graviditet eller vid långvarig svält eller extrem bantning, riskerar cholesterolkristaller att ansamlas vilket kan leda till stenbildning. Nedsatt förmåga till tömning av gallblåsan är vanligt hos patienter med gallsten och gallstensbildningen föregås ofta av "gallstas". Källa: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=478 Jag letar och letar (inte på bloggar med en massa tyckare utan på faktabaserade vetenskapliga sidor) men hittar INGETNTING om att fettsnål mat skulle orsaka gallsten. Skulle gärna vilja läsa mer om det med tanke på att det råd jag fick (för länge sen förvisso, men Bim sammanfattar det faktiskt rätt bra här: http://primavi.se/fragel_dietist/qapost.cfm?ID=1084&subjectName=Gallbesvär) var att akta mig för fet mat och ägg, i stort sett. Det kan ha hänt saker sedan dess, forskningen går ju framåt, så jag skulle gärna vilja veta mer. Bifoga gärna en länk till vidare läsning när du kommer med intressanta påståenden, så kan vi nyfikna stilla vår vetgirighet på egen hand :-)

  • Engagerad
    56 inlägg
    22 februari 2014 13:30

    Jag är som sagt ingen specialist. Och för att förtydliga det påståendet - jag är heller inte någon typ av allmänpraktiserande läkare, dietist eller dylikt ;-) Om det är en faktabaserad och vetenskaplig sida lämnar jag till andra att avgöra. Jag hänvisade till teorier jag läst om, inte nödvändigtvis vetenskapligt säkrade studier. Jag gissar att jag kan ha läst det här: http://www.kostdoktorn.se/blir-gallbesvar-battre-pa-lchf Håll till godo :-)

  • Nykomling
    2 inlägg
    27 februari 2014 23:31

    Verkar som om det var ett övergående problem. Känner inte lika nu. Har nog hittat balansen med kosten. Apropå gallstenar så kan de ev. bildas pga lågfettkost och bli bättre på fetare mat. Men blir ofta övergångsproblem.

  • Nykomling
    2 inlägg
    4 mars 2014 18:00

    Sent svar men eftersom jag har IBS själv sen flera år tillbaka så tycker jag du ska gå och testa dig för det om du inte ha gjort det och sen rekomenderar jag att köpa boken lugn mage med god mat skriven av sofia antonsson den är riktiktad till oss med IBS och av egen erfarenhet uteslut laktos och gluten helt i din kost om du skulle ha IBS