icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mättat och omättat fett

På gång
42 inlägg
6 mars 2012 17:10

Jag använder nästan bara olivolja i matlagningen, hur kommer det sig att stapeln med fett det mättade är högst på mitt näringsintag, jag är vegetarian, äter fisk, men inte varje dag. Äter inte grädde eller feta mejeriprodukter, endast lite mjölk i kaffet, och keso till mellanmål ibland. Någon som vet?

  • Veteran
    5951 inlägg
    6 mars 2012 17:55

    Du äter mycket färskost, det är därifrån det kommer. Färskost är ju en mejeriprodukt, och 27% är väl så fet en färskost kan bli om jag inte missminner mig.

  • På gång
    42 inlägg
    6 mars 2012 21:47

    jag äter cottage cheese som innehåller 4%fett. Äter den inte varje dag. Den ger 90 kalorier på 100 gram.

  • Veteran
    5951 inlägg
    6 mars 2012 23:52

    Så varför har du bokfört "15,0 gram Färskost 27% fett Philadelphia" till middag igår (bland annat) och 2 msk idag i så fall? Keson du använder, den 4%iga ger f ö 2,6g mättat/100g men bara 0.9g omättat/100g så en del kommer nog därifrån också. Hur som helst, det är mejeriprodukterna och kött (bakverk, kakor etc äter du ju inte annars bidrar de också) som är de bidragande till det mättade fettet. Nötter, fisk, avokado och olja bidrar med goda fetter.

  • På gång
    42 inlägg
    7 mars 2012 08:23

    Jag vet att mättat fett inte är bra, därför undviker jag det, men det går inte att undvika helt, men att det kan bli så mycket mättat fett på 2msk färskost är ju otroligt. Hur är det då inte för de som äter med lchf, där är ju massor med mättat fett i grädde, bacon m.m. kan det vara nyttigt?

  • Mycket engagerad
    250 inlägg
    7 mars 2012 09:12

    Vem säger att allt mättat fett är farligt? Jämför innehållsförteckningen på ett paket Bregott med innehållsförteckningen på ett paket Lättmagarin. Vilket ser nyttigast och naturligast ut? Lättmargarin: vatten (40 – 60%), vegetabilisk olja från palmkärnor utvunnen med hjälp av olika lösningsmedel (extraktionsbensin), växtesteroler, modifierad stärkelse, gelantin, salt, emulgeringsmedel (E471), mono- och diglycerider av fettsyror, polyglycerolpolyricinoleat (E 476), kärnmjölkpulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat) surhetsreglerande medel (citronsyra), konstgjorda aromämnen, A och D-vitamine Bregott: Grädde, rapsolja, salt, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 mars 2012 10:15

    Övervikt, måste man använda smör alls? Sambandet mellan mättat fett och hjärt-kärlssjukdomar är otvetydligt, fråga vilken vetneskapsman hos hjärt-lungofonden som helst. Kattfot, dina staplar går hyfsat jämt upp så jag skulle inte oroa mig så mycket om jag vore du. Möjligen lägga till fet fisk, om du får äta det, och avokado. Olja och nötter använder du redan. Så länge de goda fetterna dominerar är det bra, ju mer de dominerar ju bättre. Lite motion ovanpå det så blir det kanon.

  • Mycket engagerad
    250 inlägg
    7 mars 2012 11:12

    Smör är en mycket naturligare produkt än margarin, varför äta en massa tillsatser? Folk äter margariner, Becel, Lätta, diverse olika dåliga transfetter osv (som finns i alla möjliga industriprodukter) i massor idag. Ändå har vi dessa sjukdomar.

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 mars 2012 11:14

    Ja ja ja, men varför äta något av det över huvudtaget?

  • På gång
    42 inlägg
    7 mars 2012 15:51

    Jag motionerar 3 ggr/veckan samt att det nu är trädgårdsdags, och då blir det än mer motion när jag börjar röja. Smör använder jag sällan, likaså smörgåsmargarin, eftersom jag inte äter köpt bröd. Bakar bröd själv med en massa korn och grovt mjöl, men det äter jag i så fall utan något på när det är helt färskt. Tycker ändå det går sakta ner med kilona, men kanske är det bättre än att det går för snabbt, och att man går upp igen. Boven är nog helgena, att jag äter för mycket, och inte tänker mig för.

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 mars 2012 16:20

    kattfot, det låter som att du egentligen har rätt bra koll tycker jag. Förvisso kan jag förstå att du blir fundersam, men samtidigt har du ju bra staplar och det jag ser i din MD ser sunt ut. Inga excesser, inga överdrifter åt något håll. Balanserat och kontrollerat, och som du är inne på är det ju bättre att det får ta sin lilla tid och att du hittar ditt sätt att leva än att du gör några drastiska saker. Är helgerna ett problem kanske du ska ta och strukturera upp dem för din egen sinnesfrids skull, men för viktens skull verkar det inte behövas.