Måste få fråga detta. Jag har nyligen kommit ifrån alla år av jojo bantning och äntligen lärt mig vikten av att äta frukost. Har dock ett litet problem, jag tycker inte om havregryn och andra gryn heller för den delen. Är inte förtjust i filmjölk etc heller om jag inte får ha massor av socker i detta. (Är sockerberoende) Enbart bröd känns inte bra att äta (kan dock äta fiberrikt bröd konstigt nog, har fazers bröd hemma.). Däremot har jag några morgnar ätit mannagrynsgröt med banan och ibland osockrad sylt, och står mig bra på detta med en frukt som mellanmål fram till lunch. Nu till min fråga, har sett på lite olika ställen att mannagrynsgröt inte är att föredra när man kämpar med att gå ner i vikt, stämmer detta?? Eller vad ska en kräsen person annars hitta på att äta? Jag är så bra på att fuska etc, och kämpar just nu med att bli av med hetsätning på kvällen och ett fruktansvärt sockerberoende. Så behöver verkligen ha ngt som jag står mig länge på.
Engagerad
90 inlägg
Mannagryn är väl okey. även om råg och havre mättar bättre och innehåller bättre fiber. Du kanske kan prova göra gröt på skrädmjöl, som är rostad havre. En annan smak och en helt annan konsistens än gryn/flingor. Vill du hålla dig mätt och få bra med näring så lägg till ett ägg!
Så jag förstör inte min viktnedgång iallafall om jag äter mannagryns gröt?? Tack för tipset, ska se om jag kan äta ägg igen (föråt mig på det medans jag testade LCHF och insåg att den vägen inte var för mig :) )
Nej, du förstör inte din viktnedgång p.g.a mannagrynsgröt.
Det finns många olika grötsorter att prova. Grahamsgröt påminner om mannagrynsgröt i smaken tycker jag, men är lite bättre näringsmässigt än mannagryn vad jag förstår det. Inte för att du frågade om alternativ men there you have it..
Mannagrynsgröt är ju egentligen som en stuvning, eftersom "Mannagryn består här i landet av mjölkärnan av proteinrika och hårda vetesorter. " Källa: http://www.primavi.se/news/printNews.cfm?newsID=1532 Dessutom kokar man den på mjölk. Men om man tycker att det är okej så är det väl inga problem att äta det även om man ska gå ner i vikt. I slutändan handlar det ju om kcal in/kcal ut. Men personligen skulle jag föredra en fullkornsmacka med mosad banan på (utan smör). Men det är jag det, som tycker mannagrynsgröt är bland det äckligaste man äta :) Och eftersom mannagrynsgröt är att jämföra med stuvning eller vitt bröd så tycker jag inte det verkar som en hit om du nu har ett sockerberoende. Du får en mycket bättre insulinbalans på långsamma kolhydrater. Grovt knäcke, fullkornsbröd etc. Eller gör dig en proteinsmothie : http://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=1571 Den är jättegod, enkel att göra och man står sig länge på den. Lycka till och pepp!
Havrekliplättar är toppen:) 2 ägg 4 msk kvarg ( Jag använde Valio laktosfri 0,3 % fett) 4 msk havrekli Jag själv brukar ha i lite canderell, eller göra sylt på blåbär och canderell :)
@ Pleta Tack för tipset ska se om jag kanske kan fixa till lite grahamsgröt då. Skadar ju inte att testa iallafall. @ Bummlan Jo jag förstår att det kanske inte är det bästa för mig som är sockerberoende. Men om jag kollar på kcal in och ut så blir det nog att föredra ändå eftersom om jag ska få samma mättnadskänsla med bröd så blir det några smörgåsar för mycket. Kan ju kanske testa att äta ägg till och få upp mättnadskänsla dock. Tack för peppet! :) @ Liinsan Tack för tipset, vet inte om jag tycker om Havrekli. Men absolut värt att testa iallafall :)
Jag förstår inte det där heller, jag menar alla pratar om att man ska göra havregrynsgröt istället. Men problemet med det är att man måste ha en massa sylt eller äppelmos + mjölk till för att kunna äta havregrynsgröt, men med mannagrynsgröt så räcker det med kanel + mjölken (utan sylt) Så därför är mannagrynsgröt mkt bättre för mig då jag slipper sylten. När jag äter havregrynsgröt så köper jag en sylt refill (korvliknande förpackning) Varannan vecka (på 1 person), och det slipper jag få i mig med mannagrynsgröten.
Även om du inte är så särsksilt förtjust i filmjölk, yoghurt, kvarg eller keso, så GÅR DET att vänja sig om man vill. Inled med att välja en med smak som du succesivt blandar ut tills du når naturell. När jag (brödberoende) fick råd från min PT att sluta äta bröd och börja med mer proteinrika livsmedel så som ägg, keso och kvarg (Kesella) så tog det emot kan jag säga och jag fick verkligen med viljans hjälp vänja mig vid den där syrliga och sträva smaken på kvarg. Det tog emot men med äpple och kanel (som jag förknippar med efterrätt) så gick det. Kanelen döljer den sträva smaken bra och dessutom så dämpar det sötsuget, sänker GI och ökar insulinkänsligheten. En bättre insulinkänslighet betyder en minskad utsöndring av det fettbildande insulinet, vilket underlättar viktminskning och gör det lättare att hålla den. Bra va?!