icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mat i förskolan

På gång
16 inlägg
5 maj 2013 20:00

Hej! Jag jobbar som förskollärare. Jag tycker det är jobbigt med maten när jag jobbar. Hur ska jag ha koll där på hur mycket jag stoppar i mig? Hur gör ni andra? Man får inte ha med egen mat:(

  • Veteran
    1448 inlägg
    5 maj 2013 20:26

    Jag vet hur det är. När jag hade det så försökte jag uppskatta volymen på det som gick, tex sås. Ta mycket grönsaker som du vet inte innehåller så mycket kcal så ska du nog fixa det. Räkna i överkant om du är osäker.

  • Veteran
    7563 inlägg
    6 maj 2013 07:03

    Min erfarenhet av maten i förskolan är att det är en riktigt kolhydratbomb! Jag jobbar som timvikarie och har varit på ställen där barnen äter i skolmatsalen och ställen där man har eget kök. Fördelen med skolmatsalen är det ofta finns ett bra salladsbord och då har jag tagit övervägande därifrån. På det stället jag är nu så består oftast grönsakerna av en skål med majs och oliver.... Mellanmålet är smörgås och mjölk. Kan du ha några kokta ägg med dig som du kan äta på din rast?

  • Mycket engagerad
    330 inlägg
    15 juni 2013 17:18

    Hej, Gammal tråd kanske, men varför får du inte ha med egen mat? Jobbar själv som förskollärare och jag brukar ha med egen sallad varje dag till maten. Äter lite av maten som serveras och mycket sallad till. Till mellanmålen har jag haft med yoghurt eller keso. Barnen frågar ibland vad det är, då säger jag bara att det är min mat. Inte konstigare än att vissa barn har egen mat för att de inte tål mjölk eller inte äter fläskkött. Barnen accepterar det rakt av. Enda anledningen jag kan komma på är om det finns "extremallergier", dvs. att man inte kan vistas i samma rum som en matvara. Vi har en allergiförskola där det inte får förekomma t.ex. mjölk eller ägg överhuvudtaget. Men om det inte är fallet, kan du inte prata med chefen och förklara situationen, att du försöker gå ner i vikt och bli mer hälsosam och skulle vilja ha med dig egen mat istället.